21 июня, 2024 23:04
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

На складах в Україні немає достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону – Міненерго

«На сьогодні вугілля на складах не відповідає тій кількості, яка мала б бути, але, враховуючи наявність контрактів, враховуючи наявність можливостей оплачувати ці контракти і враховуючи, що на сьогоднішній день вугілля вже імпортоване почало їхати досить ритмічно, ми вважаємо, що навіть «з колес» працювати абсолютно можливо буде», – сказав він.

За словами заступника міністра, Україна має контракти на імпорт вугілля на $4 млн, контракти ще на $2 млн прогнозують до кінця опалювального сезону.

«Ми дуже розраховуємо на стабільну роботу атомної генерації, ми дійсно розраховуємо, що цієї зими працюватимуть 1314 [блоків АЕС], а у разі потреби – і 15-й блок», – пояснив Немчинов.

Контекст:

Станом на 4 жовтня на складах українських теплоелектростанцій запасів вугілля у 3,55 раза менше, ніж має бути цієї дати, повідомляла національна енергетична компанія «Укренерго».

29 вересня міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов говорив про 99-відсоткову технічну готовність до початку опалювального сезону.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 30 вересня заявляв, що Кабінет Міністрів розробив план, який має сприяти безпроблемному проходженню опалювального сезону. Він назвав ці кроки: установлення фіксованої ціни на газ, накопичення 19 млрд м³ газу у підземних газових сховищах «для стабільного проходження зими», внесення змін до держбюджету і збільшення програми субсидій на 12 млрд грн; зниження ціни на електроенергію з 1 жовтня до 1,44 грн за кВт-год.

Наприкінці вересня котирування жовтневих ф’ючерсів на вугілля у Роттердамі зросли до $201,75 за тонну. За день ціна на тонну вугілля злетіла на 16,96%, або на $29,25. За інформацією Bloomberg, така ціна за тонну вугілля побила рекорд 2008 року. Ціна на вугілля почала зростати в умовах високого попиту з боку електростанцій і на тлі низьких запасів палива у Європі. Також європейські виробники електроенергії масово скуповують вугілля через брак природного газу, писало Bloomberg.

Проверьте

"За фактом вийшов факт". Рябікін пояснив, чому не зміг реформувати митницю

Про це йшлося після запитання журналістки, скільки грошей Рябікін просив на реформу митниці і скільки …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *