22 июня, 2024 0:17
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Вітренко пояснив, що мають робити українці, щоб країна відправляла газ на експорт

«Ми повинні прийти до того, що і люди, і нацкомпанії, і уряд буде насамперед думати про те, як зменшити неефективне споживання газу. Якщо Україна споживала б на душу населення, як у ЄС, то ми б взагалі не імпортували, а експортували», – сказав він.

На запитання журналіста, чи буде підвищено тарифи на газ для населення, очільник «Нафтогазу» відповів: «Подивимося».

Контекст:

Від осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом із «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

Створений у 2019 році український оператор ГТС підписав кілька угод з операторами суміжних країн, зокрема Молдови, Словаччини та Польщі. За даними НАК «Нафтогаз», газ в Україну імпортує приблизно 80 компаній.

АТ «Укргазвидобування», 100% якого належить «Нафтогазу», у 2020 році скоротило валове видобування газу на 5% (на 0,659 млрд м³) порівняно з 2019 роком. У січні – вересні 2021 року підприємство скоротило валове видобування газу на 4,8% (на 0,517 млрд м³) порівняно з аналогічним періодом 2020 року – до 10,204 млрд м³, зазначає «Інтерфакс-Україна».

«Укргазвидобування» у вересні 2021 року скоротило відставання у видобуванні природного газу порівняно з аналогічним періодом минулого року. За дев’ять місяців 2021 року держкомпанія видобула 10,2 млрд м³ природного газу, заявляла її пресслужба 5 жовтня.

Вітренко говорив, що в Україні енергоефективність удвічі нижча, ніж у країнах Східної Європи.

Проверьте

"Донараховано майже 2 млрд митних платежів". Баканов розповів про результати боротьби СБУ з контрабандою

«Це цілком виправдані кроки. Адже раніше було зафіксовано підозрілих фінансових операцій, пов’язаних із відмиванням доходів, …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *