6 июля, 2024 23:45
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

"Газпром" знизив постачання газу до Європи газопроводом, який Лукашенко погрожував перекрити

Агентство зазначає, що на компресорній станції «Мальнов» (крайня західна точка трубопроводу) транзит газу впав із 4000 МВт-год (380 тис. м³) на годину, що їх фіксували протягом дня короткочасно, до 370 МВт-год (35 тис. м³).

«Інтерфакс» пише з посиланням на платформу бронювання GSA Platform, що на 20 грудня російська компанія «Газпром» замовила мінімальний за місяць обсяг прокачування польською ділянкою газопроводу «Ямал – Європа» – лише 3,8 млн м³ (за годину в середньому приблизно 158 тис. м³) за пропозиції у 89,1 млн м³ (приблизно 3,71 млн м³ на годину).

Бронь знижують уже кілька днів поспіль, 17 грудня вона становила 27 млн м³.

«Інтерфакс» не відкидає, що 20 грудня газопровід «Ямал – Європа» балансуватиме «з фізичного погляду» на межі зупинки, оскільки є і реверсні заявки на постачання – із заходу на схід.

11 листопада Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі, заявив, що Білорусь може у відповідь на закриття кордону з боку Польщі і нові санкції перекрити постачання російського газу до Європейського союзу з газопроводу «Ямал – Європа» .

Коментуючи погрозу Лукашенка, президент Росії Володимир Путін погодився, що той може це зробити.

Контекст:

Цього року на ринку газу у Європі фіксують дефіцит. Станом на 13 грудня, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища у ЄС та Великобританії заповнено приблизно на 62,41%. У попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища було заповнено приблизно на 84%, зазначило агентство Reuters.

Дефіцит палива спровокував зростання цін на нього. Якщо на початку року ф’ючерси на газовому хабі TTF у Нідерландах коштували приблизно $250 за 1 тис. м³, то у вересні ціна на газ у Європі вперше в історії подолала позначку $1000, а 6 жовтня оновила історичний максимум – більш ніж $1900 за 1 тис. м³. До кінця листопада вартість газу знизилася майже вдвічі й не перевищувала $1000 за 1 тис. м³, зазначає «Коммерсантъ».

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому російський «Газпром» відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.

У грудні ціни на газ у Європі знову зросли на тлі заяви глави МЗС ФРН Анналени Бербок про те, що вона не бачить підстав для запуску газопроводу «Північний потік – 2», який має з’єднати Німеччину та РФ дном Балтійського моря в обхід України.

16 грудня ціна на газ у Європі перевищила $1700 за 1 тис. м³.

Проверьте

Понад 150 тис. українців пройшли оплачувану самоізоляцію від COVID-19 – Фонд соцстраху

Ідеться про громадян, які йшли на самоізоляцію після контакту з хворими на COVID-19. «На фінансування …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *