9 июля, 2024 9:26
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Ціни на газ у Європі перевалили за $2000. Це історичний максимум

Торги цього дня розпочалися зі зростання цін на січневі контракти на 4,2% – до €153,15 за МВт-год, тобто $1824,29  за 1000 м³. Ціни зростають уже третій тиждень поспіль і з 13 грудня тримаються на рівні понад $1380.

Ціни на газ на торгах 21 грудня перевалили за $2000 за 1000 м³

Нове зростання цін відбулося після повідомлень про те, що влада Німеччини не очікує позитивного рішення щодо сертифікації «Північного потоку» – 2″ у першій половині 2022 року.

Водночас «Газпром» зупинив прокачування газу через Ямал – Європа. За даними сайта оператора Gascade, станом на 21-ше та 23 грудня компанія не має заброньованих потужностей. Газопровід працює в реверсному режимі й не постачає пального до Європи.

Голова оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон 20 грудня написав на своїй сторінці у Facebook, що Росія не забронювала наявних вільних транзитних потужностей ДМСУ на січень 2022 року, незважаючи на брак газу на європейському ринку. Згідно з чинним контрактом, «Газпром» має 109 млн м³ заброньованих потужностей на добу.

Контекст:

Цього року на ринку газу у Європі фіксують дефіцит. Станом на 13 грудня, за даними асоціації європейських операторів газової інфраструктури Gas Infrastructure Europe, газові сховища у ЄС та Великобританії заповнені приблизно на 61,90%. У попередні роки перед опалювальним сезоном європейські сховища були заповнені приблизно на 84%, зазначило агентство Reuters.

Дефіцит палива спровокував зростання цін на нього. Якщо на початку року ф’ючерси на газовому хабі TTF у Нідерландах коштували приблизно $250 за 1000 м³, то у вересні ціна на газ у Європі вперше в історії подолала позначку $1000, а 6 жовтня оновила історичний максимум – понад $1900 за 1 тис. м³.

До кінця листопада вартість газу знизилася майже удвічі й не перевищувала $1000 за 1 тис. м³, зазначав «Коммерсантъ».

Поштовхом до зростання цін стали результати аукціону, на якому російський «Газпром» відмовився бронювати додаткові потужності для транзиту через Україну, писало агентство РБК.

Проверьте

Офшорні компанії, пов’язані з Кремлем, намагаються захопити Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат – ЗМІ

«Як свідчать дані судового реєстру, на даний момент триває спроба захопити Полтавський ГЗК, забрати його …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *