11 июля, 2024 5:14
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

У Мінекології України пояснили появу інформації про штраф 75 грн за зрізаний гриб

Раніше деякі видання, зокрема «Страна», написали, що «Кабмін своєю постановою затвердив такси, за якими визначатимуть розмір шкоди для природно-заповідного фонду», і зазначив, зокрема, що за пошкодження водоростей «доведеться заплатити від 75 до 415 грн із розрахунку за кілограм маси залежно від виду», а «один гриб, зрізаний без дозволу, коштуватиме 75 грн».

«У мережі інтернет поширювалася новина, що за кожен зірваний гриб громадян штрафуватимуть на 75 грн, а за зрізану квітку лікарської рослини нібито доведеться заплатити 30 грн. Насправді любителі збирати гриби та ягоди можуть не хвилюватися, вони навряд опиняться в рядах правопорушників, відвідуючи освоєні, звичні для себе місця», – зазначили в екологічному відомстві.

Чиновники підкреслили, що йдеться не про нові обмеження або заборони, а в перегляді такс, які діяли з 2013 року. І це стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду: національних природних парків, природних заповідників, ботанічних садів, дендрологічних парків.

«Тож у межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди. Якщо, звичайно, ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом (у такому випадку законодавством передбачено отримання відповідного дозволу, що також не є нововведенням). Виняток, як і раніше, […] становлять території суворого заповідання», – пояснили в Міністерстві природних ресурсів.

Міністерство також опублікувало інфографіку з порівнянням деяких штрафів до та після останнього рішення Кабміну.

Проверьте

"Газпром" відновив постачання газу до Румунії територією України

ОГТСУ уточнює, що газ постачають до Румунії через точку міждержавного з’єднання «Орлівка – Ісакча». Станом на …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *