9 июля, 2024 16:15
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

"Прямо на наших очах твориться нова українська історія". Кубраков назвав "Велике будівництво" наймасштабнішим оновленням доріг часів незалежності

«Багато років чиновники нас просто обманювали. Будувати в Україні масштабно, швидко, а головне якісно – можливо», – наголосив Кубраков.

Як приклад він навів результати роботи Мінінфраструктури в межах проєкту «Велике будівництво» за підсумками 2021 року: 5098 км державних доріг і 250 штучних споруд.

Міністр спростував закиди критиків проєкту щодо завищених цін на виконання ремонтних робіт.

«За підсумками здійснених закупівель середня вартість 1 км дороги майже не змінилася із 2020 року і становить 20,7 млн грн. Тобто всі закиди щодо завищених цін розбиваються проти конкретних фактів», – наголосив він.

За словами Кубракова, завдяки «Великому будівництву» було здійснено масштабне оновлення автошляхів за весь час незалежності України.

«Проілюструю це просто двома зрозумілими цифрами. У період із 2009-го до 2019 року, за 10 років, було оновлено й збудовано 10 603 км державних і місцевих доріг. А за остюнні два роки – 13 860 км. І це теж уже історичний факт», – наголосив міністр.

Він також назвав інфраструктурні мегапроєкти, які з’явилися в Україні з початком реалізації «Великого будівництва»: відомий довгобуд Запорізький міст, здавання якого планують за кілька тижнів; оновлена на 97% найдовша дорога країни Стрий – Зварине; оновлена за рекордні, за словами Кубракова, 90 днів дорога Немирів – Ямпіль; київська обхідна дорога, яку будуватимуть за стандартами Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Світового банку.

Також серед основних запланованих проєктів «Великого будівництва» – будівництво Кременчуцького мосту та оновлення головного транспортного коридору на півдні України, розповів міністр.

У планах Мінінфраструктури – оновлення дороги М-14 та об’єднання якісним автомобільним сполученням трьох обласних центрів: Одеси, Миколаєва та Херсона, додав Кубраков.

Він також розповів про розроблений разом із ЄБРР План антикорупційних заходів для Укравтодору, схвалений на рівні уряду та міжнародних партнерів. Завдяки його впровадженню Укравтодор стане першою державною інституцією України, сертифікованою за стандартами ISO з антикорупції, запевнив міністр.

«Нам вдалося розворушити галузь, і її вже так просто не зупиниш. Якщо на старті навіть ринок не був упевнений у реалістичності наших амбітних цілей, тепер я можу з упевненістю говорити, що за наявності фінансування ми зможемо оновити ще 15 тис. км доріг загального користування до кінця 2024 року. Дороги навчили нас, допомогли повірити в те, що масштабні, реальні, а не паперові зміни можливі», – наголосив він.

https://www.facebook.com/oleksandr.kubrakov/posts/2022125634625688

Контекст:

Проєкт «Велике будівництво» стартував в Україні 2 березня 2020 року. Це спільна програма президента України Володимира Зеленського та уряду, реалізацію якої передбачено бюджетним коштом. Вона, зокрема, передбачає будівництво доріг та вдосконалення інфраструктури.

За даними Мінінфраструктури, 2019 року на ремонт 846 км доріг та створення 73 штучних споруд було витрачено 21,3 млрд грн. Середня вартість 1 км дороги становила 25,2 млн грн.

2020 року 4056 км доріг було відремонтовано за 83 млрд грн, а також створено 158 штучних споруд. Вартість 1 км дороги було оцінено у 20,4 млн грн.

2021 року на відновлення 5098 км доріг та створення 250 штучних будівель витратили 106 млрд грн. 1 км дороги коштував 20,7 млн грн.

Від моменту старту проєкту «Велике будівництво» було збудовано 9154 км доріг, 350 км доріг до кордонів, відновлено 658 мостів.

Згідно з планом «Великого будівництва», до 2024 року в Україні буде збудовано ще 14 846 км доріг, 500 км доріг до кордонів, буде відновлено 742 мости. У межах проєкту «Малий карпатський круг» планують оновлення 465 км доріг.

2022 року розпочнуть оновлення пропускних пунктів «Ягодин – Дорогуськ» та «Ужгород – Вишне-Німецьке», а також контрольно-пропускного пункту «Чоп-Захонь».

Проверьте

Во Франции зафиксирован новый рекорд суточного прироста больных COVID-19 – более 200 тыс.

Более 200 тыс. инфицирований за сутки во Франции зарегистрировано впервые с начала пандемии. Меньше недели …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *