21 августа, 2024 5:29
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

У Міненерго не бачать проблеми у виведенні нерезидентами природного газу з ПСГ за межі України

Про це на брифінгу, який транслювали на YouTube Кабміну, заявив очільник відомства Герман Галущенко.

«Не треба прив’язувати те, що газ відбирається нерезидентами з меморандумом… По-друге, якщо ви подивитеся на структуру газу, який вже відібрано нерезидентами, то 36% цього газу залишили в Україні», – сказав голова Міненерго.

За словами Галущенка, на сьогодні у ПСГ України є приблизно 600 млн м³ газу нерезидентів.

«Це не означає, що він буде весь викачаний за межі України. Більше того, є механізми імпорту газу, який буде забезпечений НАК «Нафтогаз» для необхідного балансу. Тут жодних питань немає», – наголосив міністр.

За даними оператора ПСГ України АТ «Укртрансгаз», на 1 листопада іноземні компанії зберігали у режимі «митного складу» 2 млрд м³ газу, а резиденти – 0,7 млрд м³. Станом на 1 грудня запаси нерезидентів зменшили до 1,1 млрд м³, а українських компаній – до 0,5 млрд м³. Станом на 1 січня нерезиденти зберігали вже 0,54 млрд м³, а резиденти – 0,53 млрд м³.

Україна увійшла у січень 2022 року із запасами природного газу в ПСГ в обсязі 13,5 млрд м³.

Контекст:

30 грудня постановою №1433 Кабмін України зобов’язав приватних газовидобувників продавати до кінця квітня 20% газу, що видобувають на Українській енергетичній біржі. Постанова №1435 від того самого числа обмежує рівнем 1% допустиму надбавку для компаній, які займаються виробництвом борошна пшеничного першого сорту, пастеризованого молока жирністю 2,5% (у плівці), житньо-пшеничного хліба, курячих яєць категорії С1, курячих тушок, а також батонів і олії.

Це рішення Кабміну призведе до падіння видобування і дефіциту газу, а також негативно вплине на енергетичну безпеку, йдеться у заяві Асоціації газовидобувних компаній. Державне втручання у ринок газу негативно позначиться на інвестиційній привабливості України на міжнародній арені, переконані в асоціації.

«РБК-Україна» з посиланням на дані «Оператора ГТС України» зазначало, що за перші чотири дні після ухвалення Кабміном рішення про держрегулювання ціни на газ його реекспорт до Європи становив 18,6 млн м³.

Проверьте

Схемы государственной "Укргаздобычи" теперь уже и в государственной "Укрнафте" — Михаил Шнайдер

Политический обозреватель и блогер Михаил Шнайдер — о коррупционных схемах в государственных компаниях Приехали. Потому …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *