11 июля, 2024 9:19
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

В Україну прибуло 60 вагонів вугілля для Луганської ТЕС

«Позитивні новини. Перші 60 вагонів вугілля для Луганської ТЕС зайшли в Україну. Тепер можна бути впевненою, що місто Щастя та прилеглі населені пункти будуть щасливими хоча б стосовно тепла. І тепло буде у сім’ях, члени яких живуть з обох боків контактної лінії», – написала вона.

https://www.facebook.com/victoria.strakhova/posts/10160498322413840

Контекст:

В Україні 15 ТЕС та три ТЕЦ. Дев’ять ТЕС належать енергетичному холдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, три – державному «Центренерго», ще одна – компанії «Донбасенерго» нардепа Максима Єфімова. Дві ТЕС розташовані на не підконтрольній Україні території Донбасу (одна належить ДТЕК, друга – «Донбасенерго»).

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив 17 грудня, що дві ТЕС та дві теплоелектроцентралі (ТЕЦпереходять на природний газ через дефіцит вугілля на складах.

Цьому рішенню передував звіт СБУ, в якому спецслужба попередила уряд України про реальну загрозу зупинення ТЕС через дефіцит вугілля. Згідно з документом, станом на 1 грудня на складах було 486,2 тис. тонн вугілля за планового накопичення 2632,7 тис. тонн (відхилення – 2146,5 тис. тонн).

28 грудня в Міністерстві енергетики повідомили про системне постачання вугілля в Україну. Глава відомства Герман Галущенко розповів, що у листопаді – грудні в Україну вже надійшло понад 1 млн тонн імпортного вугілля.

Станом на 8 грудня на складах Луганської ТЕС залишилося менше ніж 30 тис. тонн вугілля, цього вистачить на 20 діб роботи одного блоку, після чого станції загрожує повна зупинка, повідомив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Луганська ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під’їздів до електростанції по контрольованій українською владою території немає і за сім років військового конфлікту на Донбасі під’їзні колії так і не збудували.

Росія заборонила постачання вугілля на Луганську ТЕС у межах  вугільної блокади України з 1 листопада, писав «Главком».

Проверьте

Глобальна економіка, світ культури і технологій 2022 року. НВ у співавторстві із The Economist презентував спецвипуск "Світ попереду"

«Уперше цей випуск, що тепер називається «Світ попереду», вийде українською. У ньому ми та наші …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *