12 июля, 2024 8:47
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Гетманцев прогнозує, що наступний транш МВФ Україна може отримати вчасно

«Я, щиро кажучи, не бачу там якихось таких структурних маяків, яких ми не можемо виконати, щоб отримати наступний транш. Я передбачаю, що наступний транш ми отримаємо – і, можливо, отримаємо своєчасно», – сказав політик.

Нардеп заявив, що програму співпраці із Фондом виконують.

«Бо в нас жодна програма за всю історію з МВФ не виконувалася, ніколи не доводилася до кінця. А тут у нас є намір і перспектива її до кінця довести… Ми хочемо, розрахувавшись, перейти на звичайні джерела запозичень, які використовують усі країни. Але на сьогодні МВФ нам вкрай потрібен… Хотілося б розглянути можливість, щоб ми подумали про нову програму, провели про неї дискусію, а не стрибали в неї з головою. Можливо, і буде можливість до кінця року пройти без МВФ, наступний рік пройти без МВФ, а далі вже дивитися, що буде в нас у країні із публічними фінансами», – заявив він.

Контекст:

Україна співпрацює із МВФ за програмою stand-by. Виконавча рада Фонду схвалила її 9 червня 2020 року. За нею передбачено виділення $5 млрд чотирма траншами. 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу. Київ очікував на отримання ще двох траншів по $700 млн до кінця року, але цього не сталося.

18 жовтня 2021 року місія МВФ та влада України досягли попередньої угоди про перший перегляд програми фінансування stand-by.

Перегляд програми співпраці з Україною stand-by та виділення країні траншу на суму 500 млн спеціальних прав запозичення, що еквівалентно $699 млн, виконавча рада Міжнародного валютного фонду завершила 22 листопада. Строк дії угоди про stand-by продовжено до кінця червня 2022 року.

Другий транш за програмою stand-by надійшов на рахунки уряду України 24 листопада.

Проверьте

За програмою "Доступна іпотека" в Україні підписали угоди на майже 1,2 млрд грн – Мінфін

Усього підписали 1377 кредитних договорів, з яких 22,45% – на первинному ринку нерухомості та 77,55% – на …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *