5 июля, 2024 14:21
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

КЦС ВС: зустрічі матері з дитиною є співмірним заходом забезпечення позову у справі про визначення місця проживання дитини

На період розгляду спору про визначення місця проживання дитини суд може забезпечити відповідний позов, встановивши порядок зустрічей матері із дитиною.

Це слідує із висновків Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду зроблених у постанові від 15 листопада 2023 року у справі № 467/403/22.

КЦС ВС вказав на співмірність такого заходу забезпечення позову з огляду на можливу тривалість розгляду спору та право на особисте спілкування з дитиною.

За обставинами справи

Мати, яка проживає окремо від дитини, звернулася в суд з позовом про визначення місця проживання дитини. Також позивачка подала заяву про забезпечення позову до розгляду справи по суті, в якій просила визначити місце і час спілкування малолітньою дитиною за місцем проживання матері.

Районний суд, ухвалу якого залишив без змін апеляційний суд, відповідну заяву задовільнив частково, встановив час спілкування за місцем проживання дитини до постановлення рішення у справі.

Позиція ВС

Касаційний цивільний суд у складі ВС залишив без змін прийняті судами рішення.

ВС зробив такі правові висновки:

Зустрічі матері з дитиною є співмірним заходом забезпечення позову у справі про визначення місця проживання дитини. Мати, яка на час вирішення справи про визначення місця проживання дитини проживає окремо від дитини, також має право на особисте спілкування з нею, а батько не має права перешкоджати матері спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не має негативного впливу на нормальний розвиток дитини і таке спілкування відбувається саме в інтересах дитини.

У таких чутливих правовідносинах, враховуючи можливий тривалий судовий розгляд справи про визначення місця проживання малолітньої дитини, сприяння забезпеченню відновлення відносин та емоційного контакту малолітньої дитини особисто з її матір’ю повинно переважати над бажанням інших осіб обмежити або взагалі відгородити дитину від зустрічей з матір’ю.

При визначенні основних інтересів дитини в кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови:

по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зав’язків із сім’єю, крім випадків, коли сім’я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною;

по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку в безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним.

Нагадаємо, що у постанові від 5 квітня 2023 року у справі № 210/529/19 ВС вказав на те, як можна змінити спосіб спілкування батька з дитиною, яка через війну в Україні виїхала з матір’ю в іншу країну.

Також читайте: Огляд актуальної судової
практики КГС ВС за листопад 2023 року

Проверьте

Десятеро цивільних за друга Гундяєва. Хто він і чи буде продовження?

Головна — Політика — 1 липня 2024, 17:45 Десятеро цивільних за друга Гундяєва. Хто він …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *