17 июля, 2024 18:00
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Больові точки інституту арбітражних керуючих очима професійної спільноти — підсумки 3-ї сесії ІХ Форуму з реструктуризації та банкрутства

У Києві завершив роботу ІХ Форум із реструктуризації та банкрутства. Завершальна сесія заходу була присвячена обговоренню нагальних проблем професії арбітражного керуючого в Україні. Зокрема, фахівці обговорювали те, як спільнота реагує на воєнні виклики, її фінансові реалії, а також перспективи подальшого розвитку. Модератором сесії став старший партнер L.I.Group Микола Ковальчук. Модератор подякував героям — воїнам ЗСУ, які забезпечують юристам можливість збиратись в професійному колі й робити внесок у спільну справу.

«Професія арбітражного керуючого є без перебільшення найважливішим суб’єктом у справах про банкрутство, адже саме від нього залежить дуже багато аспектів у процедурах банкрутства. Водночас арбітражний керуючий є недооціненим суб’єктом. Адже часто суд, кредитори та боржники недооцінюють той обсяг роботи, який виконує арбітражний керуючий для кінцевого результату», — відзначив пан Ковальчук.

Віталій Нестор, депутат Київської міської ради, член комісії з оцінки корупційних ризиків у діяльності Київської міської ради, у своєму виступі спробував розкрити питання щодо викликів для арбітражних керуючих у воєнний час. Найбільш болючим питанням для цієї професії, на думку пана Нестора, є бронювання арбітражного керуючого на час воєнного стану в межах того чи іншого підприємства. Адже так сталося, що на сьогодні переважна більшість арбітражних керуючих є представниками чоловічої статі.

«Наразі є пропозиції до проєкту закону про мобілізацію, які врегульовують питання відстрочки і бронювання адвокатів як самозайнятих осіб. Але питання в тому, що робити з арбітражним керуючим, якого призвали до лав ЗСУ? Це питання потребує врегулювання, враховуючи, що більшість підприємств, які перебувають у стані банкрутства, мають заборгованість перед державними органами. Це, своєю чергою, унеможливлює внесення такого підприємства до переліку таких, що є критичними, або таких, що не мають можливості бути заброньованими. Підприємства не можуть подати списки щодо бронювання працівників, оскільки в межах чинного законодавства підприємство не повинно мати заборгованості з єдиного соціального внеску», — каже спікер.

Віталій Нестор зазначив, що представники міської влади вже готують звернення щодо дослідження цього питання в межах проєкту закону про мобілізацію.

Іншим викликом, з яким зіштовхнулась уся спільнота арбітражних керуючих, за словами пана Нестора, є фіксація збитків, завданих агресією рф. На сьогодні велика кількість такого майна належить до того, за яке несе відповідальність арбітражний керуючий. Але правильна фіксація збитків, завданих підприємству внаслідок ракетних ударів, має бути здійснена, зокрема, в межах справи про банкрутство. Адже наявні непоодинокі випадки, коли кредитори намагаються відсторонити арбітражного керуючого у зв’язку з тим, що він не вчинив належних і допустимих дій для того, щоби зберегти майно боржника. Тому спікер вважає за потрібне зарахувати до воєнних викликів правильну фіксацію збитків, завданих агресією рф у межах підприємства, а також внесення цих відомостей до активів підприємства як таких, що можуть бути в майбутньому стягнуті з рф.

Обговорення нагального питання стосовно бронювання арбітражних керуючих продовжив інший спікер сесії — Владислав Філатов, директор департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України. Мобілізацію арбітражних керуючих він також вважає надчутливою для професії.

«Департамент, що займався бронюванням арбітражних керуючих у 2022 році, стикнувся з тим, що не всі арбітражні керуючи захотіли бути заброньованими. Адже не було розуміння, як відбувається така процедура. Реалізація шкутильгала на етапі технічних умов, які треба виконати», — зазначив пан Філатов. При цьому зі списку з понад 100 осіб були в підсумку заброньовані лише 5 арбітражних керуючих.

Олена Буркуш, партнерка ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери», арбітражна керуюча, у своєму виступі порушила важливе питання фінансових реалій професії в умовах воєнного стану. Так, авансування витрат, залучення фінансування, винагорода арбітражних керуючих – це все передбачено законом, але реалізується на практиці дуже складно. Пані Буркуш поділилась деякими практичними порадами, як арбітражному керуючому в процесі своєї робити заробити гроші, їх фактично отримати й при цьому не зіткнутись з купою скарг від кредиторів. Вона нагадала, що Конституція України передбачає право на працю, а кожен, хто працює, здобуває можливість отримувати певний заробіток як винагороду за свою працю.

«Норма, звісно, класна, проте взимку не дуже гріє, особливо коли арбітражного керуючого не обирає «автомат», а в іншій справі забезпечений кредитор відмовляється виплачувати додаткову винагороду після реалізації заставного майна», — зауважує спікерка. Оплата основної грошової винагороди регулюється статтею 30 Кодексу України з процедур банкрутства. «Здавалося, хоча б основна грошова винагорода має виплачуватися в повному обсязі, бо це фактично є заробітною платнею. Проте, на жаль, навіть вона виплачується не завжди, не в повному обсязі й не всім», —  ділиться Олена Буркуш.

Пані Буркуш навела приклади невтішної судової практики, яка сьогодні створює деякі перепони для арбітражних керуючих у фінансовому аспекті їхньої роботи, але висловила сподівання, що така практика в підсумку зійде нанівець. «Те, що господарський суд призначає нас у справу, не означає, що він є нашим працедавцем, який може на власний розсуд урізати визначену кодексом винагороду», — резюмувала Олена Буркуш.

Олександр Бондарчук, голова НААКУ, завершив сесію питанням воєнних викликів для професійної спільноти арбітражних керуючих. Він упевнений, що ця спільнота не стоїть сьогодні осторонь і також наближає нашу перемогу.

«Більш ніж 60 арбітражних керуючих долучилися до лав Збройних сил України й боронять нашу державу», — відзначив доповідач.

На жаль, серед наших героїв ми маємо також і загиблих захисників. Серед них арбітражні керуючі Віталій Білявський, Дмитро Антоненко, Тарас Чайка. Досі невідома доля безвісти зниклого воїна Андрія Пітеля. За словами пана Бондарчука, є також і цивільні втрати. Зокрема, під час обстрілу міста Запоріжжя минулого року загинули арбітражний керуючий Олександр Клименко та його дружина Лілія. Наприкінці форуму учасники заходу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Проверьте

"Мы не можем ждать 75 лет": Кулеба раскритиковал НАТО за нежелание приглашать Украину

Украина надеется на соблюдение обещаний Альянса, в частности, в сфере военной помощи Украина приветствует решение …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *