9 июля, 2024 13:22
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Ефективне управління державною власністю: місія та візія господарської юрисдикції – у фокусі обговорення експертів

Сьогодні в Києві проходить міжнародна науково-практична конференція «Україна на шляху до євроінтеграції: ефективне управління державною власністю як інструмент відновлення економіки України. Місія та візія господарської юрисдикції». Захід приурочено до 33-річчя утворення господарських (арбітражних) судів.

Відкриваючи роботу конференції, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач відзначила, що тематика конференції здебільшого присвячена майбутньому України та визначенню шляху, яким рухатиметься її економіка.

>

«Загалом система господарського судочинства постійно вдосконалюється та вбирає найкращі світові практики. Господарська юстиція, як і Верховний Суд у цілому, чітко стоїть на позиції усвідомлення, що держава є єдиною в господарських правовідносинах з іншими суб’єктами господарювання і що державні органи тільки представляють державу, а не є самостійними суб’єктами», — зауважила Лариса Рогач.

>«Незважаючи на надзвичайно складну ситуацію, економічні процеси в Україні тривають. Ми маємо зростання ВВП, інвестицій в Україну, і безперечно, всі ці процеси потребують належного захисту», — наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Очільник ВС підкреслив, що окрему роль у захисті економіки виконують тією чи іншою мірою суди всіх юрисдикцій. Що стосується роботи судів господарської юрисдикції, то, за статистичними даними, за 2023 рік вони розглянули 230 тисяч різних проваджень. Також Станіслав Кравченко зауважив, що за минулий рік на половину збільшилося навантаження на господарські суди і ця динаміка зберігається.

>На важливість обраної тематики конференції та ролі судів у подальшому відновленні економіки України вказали у своїх промовах заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло та заступник керівника проєктів Німецького фонду міжнародної правової співпраці Вольфрам Гертіг.

Павло Павліш, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, зазначив, що господарська юстиція діє тільки в межах законодавства.

>За його словами, управління державною власністю – це частина роботи господарської юстиції. Перед парламентарями, урядом і судовою системою стоїть завдання, щоби після перемоги України у війні підприємствам, які не працюють уже 3-й рік, дати змогу відновитися і забезпечити життєдіяльність у тих регіонах, де зараз неможливо вести господарську діяльність.

«Для успішності компанії важлива не форма власності, а як цією компанією управляють. І проблемою нашого державного сектору передусім є обмежений доступ до сучасних інструментів управління такими державними компаніями та державним майном. Ці проблеми мають вирішитися шляхом корпоратизації державних компаній, державного майна і розвитку таких інструментів, як приватизація, оренда і приватно-державне партнерство», — зауважив голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Наголошуючи саме на ролі господарських судів у реформуванні державного сектору економіки, пан Наталуха зазначив, що ці суди в певному сенсі є передовою юрисдикцією української судової системи в економічному аспекті.

«Швидкий і професійний процес, де менше формальностей та більше поглядів в економічну суть спору. Для економіки діяльність господарських судів через це є критично важливою», — підкреслив Дмитро Наталуха.

>Міністр юстиції України Денис Малюська зазначив, що, з погляду очолюваного ним відомства, щодо ефективного управління державною власністю болючими на сьогодні залишаються два питання: мораторії, які блокують будь-яку ефективність державного сектору економіки, та відчуження об’єктів нерухомості, внесених до статутного капіталу акціонерних товариств, які належать державі.

«Потрібно захищати цивільний оборот і зробити так, щоб не породити нову хвилю відбирання майна у добросовісних набувачів», — акцентував Денис Малюська в контексті подальших законодавчих напрацювань.

>«Саме судді, які розглядають спори, що виникають у сфері економічних відносин, зокрема за участю держави, найбільш виразно бачать колізії в правовому регулюванні відносин, суперечності, прогалини і безпосередньо недоліки правового регулювання», — зауважив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, виділяючи окрему місію судів у забезпеченні ефективного управління державною власністю.

>Також у рамках конференції відбулися такі дискусійні панелі:

Реформування корпоративного управління державним сектором економіки Корпоратизація державного майна Банкрутство державних підприємств в Україні у контексті виконання рішень ЄСПЛ у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України» Забезпечення конкурентних засад економіки

Читайте також: Уряд ініціює проєкт закону
про основні засади державної кліматичної політики

Проверьте

Сусід, миротворець, переговорник… Хто нині містер Орбан?

Головна — Політика — 3 липня 2024, 08:12 Сусід, миротворець, переговорник… Хто нині містер Орбан? …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *