1 августа, 2024 5:54
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Хто з підозрюваних у корупції заплатив заставу та втік за кордон

В Україні для підозрюваних у корупції так і не скасували можливість вийти із СІЗО під заставу. Тому завжди є ризик того, що підозрювані, опинившись на волі, можуть сховатися від слідства. «Слово і діло» згадало деякі такі випадки та підрахувало, скільки часу проходило між внесенням застави та втечею підозрюваних.

Олег Гладковський втік від слідства через 2 роки та 8 місяців після внесення застави.

У жовтні 2019 року колишньому першому заступнику секретаря РНБО повідомили про підозру у зловживанні владою та недостовірному декларуванні. Вищий антикорупційний суд заарештував його із альтернативою застави. Гладковський вніс 10,6 млн гривень і вийшов на волю.

У березні 2022 року суд передав заставу на користь ЗСУ та змінив запобіжний захід на особисте зобов’язання. Після цього Гладковський припинив з’являтися на судових засіданнях, а потім виїхав за кордон. Нині він у розшуку.

Київського депутата Владислава Трубіцина підозрюють в організації корупційної схеми, в рамках якої він із наближеними особами отримував від підприємців хабарі за розміщення МАФів.

Трубіцин у лютому 2022-го вніс за себе заставу, а за рік і два місяці виїхав за кордон. Підставою для виїзду став лист за підписом керівника ГУР Кирила Буданова. А ініціатором виїзду депутата за кордон були Сили спеціальних операцій ЗСУ: там заявили, що просили Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще 4 осіб як волонтерів для забезпечення ССО «спеціальним обладнанням».

Колишній директор «Гутянського лісового господарства» Віктор Сиса втік за кордон через 3 роки та 8 місяців після внесення 4,9 млн гривень застави. Сиса, згідно з рішенням ВАКС, винний у пропозиції хабаря детективу НАБУ.

Народного депутата IX скликання Ярослава Дубневича підозрюють у заволодінні коштами державної компанії та майна. У листопаді 2019-го він вийшов під заставу, а у жовтні 2023-го, тобто майже за чотири роки, втік з України. Його оголосили у міжнародний розшук.

Екснардепа Дмитра Крючкова підозрюють у заволодінні коштами обласних енергокомпаній «Черкасиобленерго» та «Запоріжжяобленерго», а також у легалізації цих коштів та зловживанні службовим становищем.

Він втік від слідства, але у 2019 році його екстрадували з Німеччини до України. Суд заарештував його, але Крючков вийшов під 7 млн гривень застави. І ось майже за п’ять років, у лютому 2024-го знову виїхав за кордон і не поки що не повертався.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, хто із суддів отримав вирок за хабарництво.

@media screen and (max-width:557px){.box-telegram{flex-direction:column;padding:20px 10px 10px 10px!important}.box-telegram__img svg{margin-left:0!important}.box-telegram__info{margin-bottom:20px}.box-telegram button{margin-bottom:20px}} найважливіше від «Слово і діло» Підписатися

Проверьте

Скільки готівки задекларували керівники державних служб

«Слово і діло» продовжує вивчати декларації політиків та чиновників. Сьогодні з нашої інфографіки можна дізнатися, …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *