18 сентября, 2024 13:13
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

В Києві розпочав роботу XX з’їзд суддів України

Сьогодні, 18 вересня 2024 року, в Києві проходить ювілейний XX черговий з’їзд суддів України.

Нагадаємо, що найвищий орган суддівського самоврядування має вирішити низку кадрових питань:

обрання суддів Конституційного Суду України; обрання двох членів Вищої ради правосуддя; обрання нового складу Ради суддів України.

Варто відзначити, і про це вже заявляли представники Ради суддів України, що цей з’їзд суддів з великою вірогідністю буде проходити в декілька етапів і після розгляду певних питань в роботі суддівського форуму може бути оголошена перерва.

Заповнення вакансії в КСУ

Що стосується обрання суддів КСУ, то теоретично з’їзд на цьому етапі зможе заповнити одну вакансію за своєю квотою. Наразі на цю посаду претендують дві судді Верховного Суду — 12 вересня ц.р. РСУ рекомендувала їх для призначення з’їздом суддів. У травні цього року після оцінювання рівня компетентності у сфері права кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України Дорадча група експертів сформувала рейтингові списки кандидатів в судді КСУ.

Рейтинговий список кандидатів у КСУ за квотою Ради суддів України (на одну вакантну посаду)

№1. Алла Олійник, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, — 6 голосів; №2. Олександра Яновська, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, суддя-спікер, — 4 голоси.

Також на розгляді ДГЕ перебувають документи інших кандидатів на посаду судді КСУ за суддівською квотою. 5 вересня ц.р. голова РСУ Богдан Моніч підписав лист на ДГЕ, в якому повідомив про проходження спецперевірки кандидатами та попросив ДГЕ прискорити проведення співбесід і запропонувати найдостойніших на призначення з’їздом суддів України. Наразі в цьому конкурсі продовжують брати участь 11 кандидатів. Тож не виключено, що розгляд питання з обрання судді КСУ за цим конкурсом може відбутися після перерви в роботі XX з’їздом суддів України.

Обрання членів ВРП

На дві посади членів Вищої ради правосуддя претендують 12 осіб.

Калараш Андрій Андрійович Кошля Андрій Олександрович Шкодін Ярослав Віталійович Сокуренко Лариса Віталіївна Спірідонова Тетяна Вікторівна Євтушенко Олексій Іванович Котлярова Ірина Юріївна Капустинський Максим Вікторович Ткаченко Олександр Васильович Верланов Сергій Миколайович Музикант Сергій Лазаревич Карапиш Тетяна Володимирівна

Оновлення Кодексу суддівської етики

Також з’їзд суддів України має розглянути питання затвердження змін до Кодексу суддівської етики. 9 вересня 2024 року відбулася презентація проєкту Кодексу суддівської етики напрацьованого робочою групою. Найпалкіші дискусії викликали положення щодо можливості публічних заяв і коментарів суддів стосовно судових справ, а також про розміщення інформації та коментування в соціальних мережах. Також серед нововведень варто відзначити положення проєкту Кодексу щодо можливості використання суддями технологій штучного інтелекту та виконання обов’язків, пов’язаних з участю в суддівському самоврядуванні.

Також, традиційно, делегати з’їзду заслухають звіт РСУ щодо її діяльності, інформацію про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та інформацію Державної судової адміністрації України щодо матеріально-технічного забезпечення судів.

Читайте також: ВРП внесе подання про
призначення 20 суддів до місцевих судів

Проверьте

Ядерные угрозы Путина нужно игнорировать: в Великобритании резко высказались по поводу ударов по России

Глава МИД Великобритании назвал президента РФ «фашистом» Министр иностранных дел Великобритании Дэвид Лемми жестко отреагировал …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *