30 марта, 2022 13:30

Трепак: Повернення Левіна в Україну та його показання можуть багато чого змінити у справі Гандзюк

Повернення в Україну фігуранта справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна може багато чого змінити в розслідуванні. Таку думку заступник генерального прокурора України Віктор Трепак висловив ZN.UA в інтерв’ю, яке було опубліковано 21 березня.

«Повернення Левіна в Україну та його показання можуть багато чого змінити у «справі Гандзюк». Він є ключовим фігурантом провадження, у якому Мангер проходить як підозрюваний. Не є секретом, що один із його адвокатів зустрічався з Левіним, коли той уже перебував у розшуку. Повідомлялося також про намагання певних адвокатів зустрітися з Левіним у Болгарії під час його перебування в тюрмі міста Бургас. Я не здивуюсь, якщо стане відомо, що адвокатів Левіна буде фінансувати хтось із підозрюваних у цій справі. Зрозуміло, з яким інтересом», – сказав Трепак.

Він вважає, що дати правдиві свідчення «вигідно насамперед самому Левіну».

«Офіс генпрокурора разом із СБУ готовий гарантувати йому безпеку та врахувати співпрацю зі слідством. А що стосується більш детальної інформації щодо цієї справи, то її можна буде оприлюднити вже після завершення досудового розслідування, адже зараз паралельно ведеться робота щодо встановлення слідчим шляхом обставин створення та діяльності злочинної організації, яка вчиняла тяжкі та особливо тяжкі насильницькі дії на території Херсонської області», – пояснив заступник генпрокурора.

31 липня 2018 року Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада 2018 року активістка померла.

У справі про напад на активістку заарештували шістьох осіб. На початку червня 2019 року п’ятьом виконавцям злочину (всі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством винесли обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Слідчі вважають Левіна організатором злочину, який підбурював виконавців і надав їм інформацію про місце проживання Гандзюк. Його заочно заарештував український суд. У вересні 2019 року його оголосили в міжнародний розшук.

Левін стверджував, що спочатку пропонував облити активістку не кислотою, а зеленкою.

Він із 2018 року переховувався за кордоном. Про затримання Левіна в Болгарії Офіс генпрокурора України повідомив 24 січня. Його ідентифікували за відбитками пальців, тому що він змінив зовнішність.

Суд болгарського міста Бургас 21 лютого дозволив екстрадицію Левіна в Україну. Рішення про видання підозрюваного було підтверджено 11 березня апеляційним судом Бургаса. 16 березня Левіна привезли в Україну, 17-го – взяли під варту.

Проверьте

Красивые поздравления на 8 марта в стихах, открытках и прозе

Вот и наступил один из самых ожидаемых и прекрасных весенних праздников – Международный женский день …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *