29 марта, 2022 2:45

З ОРДЛО щомісяця вивозять до 450 тис. тонн вугілля – Марунич

З окупованого Донбасу в Європу щомісяця виїжджає до 350–450 тис. тонн вугілля і продукції коксохімічної промисловості. Про це на своїй сторінці у Facebook написав співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Він опублікував копії митних накладних та довідки із залізничних реєстрів про обсяги перевезень із жовтня 2019-го до лютого 2020 року.

«Українське вугілля з окупованого Донбасу переважно вантажать через станцію Успенська – це 150–230 км від «реальних» станцій, якими користуються легальні виробники. Навпаки, відстань до станції Амвросіївка (вузлова станція, через яку йдуть вагони із ДНР/ЛНР) – усього лише 21 км. Далі товар вивозять на експорт у Грузію, Туреччину, Фінляндію, Республіку Білорусь, Польщу, Румунію, Казахстан, Іспанію, Італію, Індію, Болгарію, Чехію та інші країни через російську митницю. До речі, в Україну теж потрапляє», – написав експерт.

Згідно з опублікованими Маруничем документами, лише за жовтень 2019-го – лютий 2020 року з території ОРДЛО вивезли приблизно 2 млн тонн вугілля, із яких 1,8 млн тонн – антрацит і вугілля марки «Т», а 200 тис. тонн – коксохімічна продукція, хоча коксохімічних підприємств у Ростовській області немає і вугільної продукції марки «Т» там теж не видобувають, зазначив він.

«Найбільший продавець донбаського «товару» – «Центр ефективних логістичних рішень», зареєстрований у Нижньому Новгороді, звідки до Ростова 1269 км. Є інші схожі дрібніші схеми відвантажень нелегального антрациту, до яких залучені вантажовідправники: ТОВ «Схід-вугілля», ТОВ «Ростуглемет», ТОВ «Еко-Транс», ТОВ «Алмазная-ДК», ТОВ «Венера», ТОВ «НТС-Ресурс», які також здійснюють відвантаження контрабандного товару в Україну й інші країни», – написав Марунич.

Митне оформлення виконують у Таганрозі, додав експерт.

«Місцевим, вочевидь, не хочеться мати справу з контрабандним вугіллям і ризикувати можливістю заробити санкції. І тому, щоб не плутати з легальними відправниками з Ростовської області, «товар» з окупованих українських територій оформляють на Таганрозькій митниці, хоча фізично, звісно ж, звідти ніхто походження не перевіряє», – зазначив він.

Експерт вважає, що питання постачання контрабандного вугілля з окупованих територій потрібно порушити перед європейськими партнерами України.

«Чому в експорті нелегальних товарів узагалі беруть участь країни ЄС? Як вони для себе пояснюють придбання вугілля з окупованих територій? Чи зовсім не знають про це? Чи схему легалізуватимемо в межах програми повернення окупованих територій? Я поки що не чув жодних пропозицій щодо цього», – написав Дмитро Марунич.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4026487364035736&id=100000235360939

 

Проверьте

Першу страту за 17 років у США відклали за кілька годин до виконання

У США 13 липня мала відбутися страта злочинця за вироком федерального рівня – вперше за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *