16 февраля, 2024 4:57

Виробники "зеленої" електроенергії подали позови проти України на 1 млрд грн – глава асоціації

Сума позовів до держпідприємства «Гарантований покупець» («ГарПок») від виробників «зеленої» електроенергії наближається до 1 млрд грн. Як пише «Інтерфакс-Україна», про це повідомив директор Асоціації сонячної енергетики України (АСЕУ) Артем Семенишин на пресконференції 20 листопада.

«Позовів до «ГарПоку» від сонячних, вітрових і біоенергетичних компаній уже подано до 1 млрд грн. Одночасно ми говоримо про перспективу міжнародних арбітражів, і тут суми будуть вимірюватися вже кількома мільярдами євро», – сказав він.

Семенишин додав, що борг «ГарПока» перед виробниками сягнув 25 млрд грн.

«Незважаючи на зобов’язання уряду щодо меморандуму з інвесторами, які передбачають, зокрема, погашення 40% боргу на 1 серпня до кінця року, джерел його погашення так і не визначено», – заявив директор АСЕУ.

Він також звернув увагу, що у проєкті бюджету на 2021 рік не закладено коштів на оплату «зеленої» електроенергії, як це передбачено законом №810-IX.

«Архітектура 2020 року розрахунками із «зеленими» буде повторюватися 2021 року. Уряд не вживає необхідних заходів для вирішення питань. Галузь залишилася без підтримки», – підкреслив Семенишин.

Водночас глава АСЕУ зазначив, що звернення до уряду про погашення заборгованості перед ПДЕ-генерацією, зокрема від профільних асоціацій, бізнес-об’єднань та послів країн, чиї інвестори представлені в Україні, не дають належного результату.

«Фідбек дуже слабкий. Деякі ініціативи впроваджують, але глобально питання не вирішують», – сказав він.

На думку Семенишина, заклики представників галузі «не беруть до уваги з політичної точки зору, а не з економічної».

1 серпня набув чинності закон №810-IX, він передбачає, зокрема, зниження «зелених» тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей поновних джерел енергії, запровадження повної відповідальності за «небаланси» для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) та інші норми. Зазначені заходи дадуть змогу економити державі 7 млрд грн щорічно, вважають автори документа. Закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ПДЕ – в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решту 60% – 2021 року.

Меморандум між урядом та інвесторами у ПДЕ передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену «зелену» електроенергію починаючи із серпня цього року.

6 жовтня провідні асоціації ПДЕ написали листа прем’єр-міністру Денисові Шмигалю і повідомили, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками «зеленої» електроенергії і не виконує зобов’язань щодо погашення боргів перед ними, писав «Укррудпром».

Проверьте

Самая высокая заболеваемость COVID-19 за последние две недели зафиксирована в Сумской и Черкасской областях – данные Минздрава

Самая высокая заболеваемость коронавирусной инфекцией за последние 14 дней наблюдается в Украине в Сумской и …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *