14 марта, 2024 20:48
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Газзбути знизили ціну на газ для населення за січень

30 постачальників знизили ціну газу для населення за січень, установивши її на рівні граничної – 6,99 грн за 1 м³, пише спеціалізоване видання «ГазПравда».

Раніше ці газопостачальні компанії встановили таку ціну тільки на лютий, коли почне діяти постанова Кабінету Міністрів України про обмеження тарифу. Ще п’ять газзбутів установили за січень ціну на газ для населення, нижчу від граничної.

Вартість 1 м³ газу варіюється від 6,79 грн до 10,8 грн залежно від постачальника. Найнижчу ціну на січень для населення встановила компанія Megawatt, вона просить 6,79 грн за 1 м³ газу. На одну копійку вища ціна в компанії «ЕРУ ТРЕЙДІНГ». Газова компанія «Нафтогаз України» встановила ціну за січень на рівні 6,86 грн за 1 м³ газу.

Водночас один газзбут, «Херсонська обласна енергопостачальна компанія», навпаки, підняв січневу ціну 1 м³ газу на 48 коп. – до 8,58 грн.

Уряд України на позачерговому засіданні 18 січня встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за 1 м³. Ціна діятиме до кінця карантину, запровадженого у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, або до кінця опалювального сезону. Кабмін планує, що Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг вирішить обмежити тарифи на розподіл газу до 1,79 грн.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко говорив, що в лютому українці заплатять за використаний у січні газ за підвищеними з нового року тарифами газопостачальних компаній. Платіжок за лютий зі зниженою ціною газу 6,99 грн за 1 м³ треба чекати в березні.

Рішенню Кабміну передувало різке підвищення із січня 2021 року вартості природного газу. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, поточного місяця газ населенню мають продавати за ціною від 6,99 до 10,8 грн за 1 м³. Зросли й тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановлено на рівні 1121,71 грн/Гкал ). Зросли майже удвічі також тарифи на розподіл газу.

Зростання тарифів призвело до протестів під загальною назвою «Стоп тарифний геноцид». Люди виходили на вулиці в багатьох регіонах, зокрема на Прикарпатті, у Полтавській, Харківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській, Житомирській областях. У деяких населених пунктах протестувальники перекривали дороги й пікетували облдержадміністрації. Протести не припинилися після обіцянки Кабміну встановити держрегулювання цін на газ. 18 січня в Чернівецькій області місцеві жителі перекрили дорогу через кілька сіл, а в Полтаві – автодорогу Київ – Харків. Протестувальники говорили, що тимчасове зниження ціни на газ діятиме тільки до закінчення карантину або опалювального сезону, до того ж воно не впливає на тарифи за січень 2021 року.

Проверьте

В Україні неефективно або з порушеннями використали 338 млн грн, виділених на екстрену медицину – Рахункова палата

В Україні у 2019 році неефективно або з порушеннями використовували сотні мільйонів гривень, виділених на …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *