1 мая, 2024 10:31
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Венеційська комісія рекомендує встановити нову систему конкурсного відбору суддів КСУ із міжнародним компонентом

Венеційська комісія підготувала висновок та рекомендації щодо законопроектів про конституційну процедуру (№ 4533) та альтернативного законопроекту про порядок розгляду справ та виконання рішень Конституційного Суду (№ 4533-1).

Експерти зазначають, що законопроект про конституційну процедуру враховує рекомендації, висловлені Венеційською комісією в її терміновому висновку щодо реформи Конституційного Суду, і пропонує низку покращень.

Однак експерти Венеційської комісії також зазначили, що законопроект також має деякі недоліки. Найголовніше, що він не містить положень про нову систему конкурсного відбору суддів, що включає міжнародний компонент, як це рекомендовано в Терміновому висновку.

Серед рекомендацій Венеційської комісії щодо змін до законопроекту:

що стосується процесуальної економії, провадження за конституційними скаргами, в яких сенат визнає правове положення неконституційним, слід передавати до Великої палати лише за умови, що президент або парламент вимагають такої передачі;  що стосується дисциплінарних проваджень, замість виконавчої влади ініціатива щодо порушення дисциплінарного провадження повинна бути надана Національному агентству з питань запобігання корупції; відсутність будь-якої форми поступових санкцій у законопроекті є проблематичною. З метою введення в дію дисциплінарної системи, за дисциплінарні проступки, нижчі за поріг “тяжкого дисциплінарного проступку”, слід ввести інші санкції, такі як попередження, догани, зменшення зарплати тощо, і ці санкції повинні застосовуватися простою більшістю суддів; суд повинен мати можливість переглядати своє власне рішення, якщо хтось із його суддів, що проголосував за це рішення, був засуджений в остаточній інстанції за хабар у зв’язку з прийняттям цього рішення.

Щодо вимог до голосування, Венеційська комісія зазначає, що для переважної більшості європейських правових систем потрібна лише проста більшість.

Проверьте

Інноваційні лікарські засоби можна буде купувати без проведення торгів – закон підписано

Документ націлений на спрощення доступу пацієнтів до інноваційних лікарських засобів та медичних технологій підтримав глава …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *