21 апреля, 2024 16:22
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Українці не повідомляють, що на первинному рівні медичної допомоги в них беруть гроші – Нацслужба здоров’я

Українці скаржаться на вимагання грошей із боку не всіх медиків. Про це виконувач обов’язків голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрій Віленський повідомив виданню «Сьогодні» в інтерв’ю, яке опублікували 5 квітня.

«Гроші, які перебувають на рахунках [медичних] закладів, можуть і повинні бути використані на підвищення зарплат лікарів. З підвищенням рівня оплати праці медиків зменшиться тягар, який накладається на кишені пацієнта. Прикладом є первинна медична допомога. Зараз ми не бачимо звернень, що на первинному рівні медичної допомоги з пацієнтів беруть гроші. Так само й екстрена допомога», – сказав він.

В.о голови НСЗУ не відкидав, що таке може бути у згаданих сферах.

«Натомість з інших видів спеціалізованої допомоги – онкологічних, стаціонарних послуг – у нас багато звернень, хоча гроші є на рахунках закладів», – зазначив Віленський.

Він проінформував, що найбільше фінансових залишків – на рахунках центрів екстреної допомоги.

«Вони додатково отримали кошти за допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою. Але не всі з них виконували вимогу доплачувати лікарям 300%, які безпосередньо працювали з «ковідними» хворими. Розумієте, якщо заклад платив лікарю 7 тис. грн і в нього з’явилися гроші платити більше, то не швидко керівник закладу прийде до цього. Десятки років звичка була іншою – платити мінімальну зарплату. Зараз медзаклади можуть розпоряджатися своїми коштами і приймати рішення про оплату праці. На ці рішення може впливати колектив, вносячи зміни в колективний договір. У центрах екстреної допомоги на рахунках є 100 млн і більше», – пояснив Віленський.

У листопаді 2020 року у НСЗУ повідомляли, що найвищі середньомісячні зарплати в Україні серед медпрацівників були в лікарів спеціалізованої медичної допомоги в Луганській області (10,8 тис. грн), а найнижчі – в Одеській області (7,3 тис. грн).

Проверьте

ЗМІ назвали вартість кожного запуску ракети ізраїльської системи ППО "Залізний купол"

Видання підкреслило, що за кілька днів «Залізний купол» випустив «тисячі ракет». Витрати Ізраїлю на оборону …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *