21 февраля, 2024 17:56
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Мін’юст планує запровадити обмін між реєстром речових прав на нерухоме майно, ЄДР, реєстром довіреностей

Робоча група Міністерства юстиції працює над оновленням єдиних і державних реєстрів та інструментів превентивного захисту для власників нерухомості та бізнесу.

Перший блок нових інструментів в реєстрах планують запустити вже цього літа.

Про це розказала заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, повідомляє пресслужба Мін’юсту.

Зокрема, планують запровадити у програмному забезпеченні Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП) автоматизований обмін з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) для:

отримання достовірних відомостей про назву юридичної особи, її керівників та здійснення перевірки повноважень представника.

Також буде створено технічні запобіжники для ДРП — блокування проведення реєстраційних дій у разі неузгодженості відомостей, вказаних у заяві про державну реєстрацію прав, та в ЄДР.

Реалізація цієї ідеї передбачатиме також удосконалення програмного забезпечення Єдиного реєстру довіреностей з метою налагодження його ефективної взаємодії з ДРП, зокрема в частині запровадження можливості блокувати проведення реєстраційної дії у разі закінчення строку дії довіреності представника юридичної особи.

На порталі “Дія” створять особистий кабінет власника нерухомості:

власник буде отримувати сповіщення про вчинення будь-яких дій з речовими правами на нерухомість, зможе блокувати проведення таких дій (самостійно або через уповноважену ним особу).

Також буде запроваджено два основні типи об’єктів — земельна ділянка та об’єкт будівництва. Інші типи об’єктів будуть автоматично синхронізуватися під час інформаційної взаємодії з Державним земельним кадастром та Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва. Реалізація такої ідеї передбачатиме створення окремого обов’язкового переліку дій під кожен з двох типів об’єктів.

Через застосунок “Дія” можна буде сплатити адміністративний збір за проведення реєстраційних дій щодо нерухомого майна.

Проверьте

Як обрати сферу професійної юридичної діяльності, обговорювали експерти LHS Discussions Hub у рамках Дня кар’єри

У рамках Дня кар’єри в Legal High School відбувся LHS Discussions Hub «Юридичних професій багато, …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *