16 мая, 2024 11:25
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

"Газпром" не планує збільшувати постачання газу, незважаючи на його дефіцит у Європі – "Оператор ГТС України"

Зазначають, що дії «Газпрому» призвели до зростання ціни на газ до історичного максимуму із 2008 року – €37 за МВт/год, або понад $450 за тисячу кубометрів. За інформацією ОГТСУ, підземні сховища газу в Європі не заповнені й наполовину, невдовзі ситуація тільки ускладниться.

«Із 6-го до 10 липня буде зупинена магістраль «Ямал – Європа», а із 13-го до 23 липня через планове техобслуговування зупиняється газопровід «Північний потік – 1». Попри ці обставини додаткові потужності на липень 2021 в точці з’єднання «Суджа», а також точках виходу з України до країн ЄС знову не були викуплені», – повідомили в компанії.

Окрім того, 5 липня «Газпром» не став бронювати потужності з 1 жовтня 2021-го до 1 жовтня 2022 року через Польщу і Україну на річних аукціонах на платформах GSA Platform і Regional Booking Platform.

ОГТСУ виставляв для річного бронювання додаткові «тверді» потужності в розмірі 9,8 млн м³ на добу (до довгострокового контракту обсягом 40 млрд м³ на рік, або 109 млн м³ на добу), а польський оператор Gas System виставив потужності газогону «Ямал – Європа» в 79 млн м³ на добу.

Російський «Інтерфакс» писав, що ОГТСУ спочатку виставляв на аукціон 15 млн м³ на добу, знизивши пропозицію до 9,8 млн м³.

«Інтерфакс-Україна» зазначало наприкінці червня, що компанія «Оператор ГТС України» виставляла на аукціон додаткові транзитні потужності на липень в розмірі 63,7 млн м³, проте вони залишилися незатребуваними «Газпромом».

Підкреслено, що це вже третій випадок, коли «Газпром» відмовляється бронювати додаткові потужності ОГТСУ. Так було з аукціонами на травень і червень.

Очільник компанії Сергій Макогон заявив, що ОГТСУ «готовий збільшити транзит газу територією України і пропонує додаткові потужності для задоволення наявного попиту на газ у Європі».

«Якщо «Газпром» не може задовольнити попит на газ, то потрібно надати іншим російським та середньоазійським видобувникам газу використовувати українську та російську ГТС для транзиту газу до ЄС», – вважає Макогон.

На його думку, ЄС потрібно «дати оцінку діям «Газпрому» й зупинити його зловживання з метою домогтися запуску газогону «Північний потік – 2».

Контекст:

30 грудня 2019 року «Нафтогаз» і «Газпром» підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років. Мінімально гарантоване прокачування за новим договором «качай або плати» становить 65 млрд м³ газу в перший рік і по 40 млрд м³ протягом наступних чотирьох. Український президент Володимир Зеленський зазначав, що в межах п’ятирічного контракту із транзиту газу Україні нададуть понад $7 млрд.

2020 року територією України в Євросоюз було транспортовано 55,8 млрд м³ російського газу – це найнижчий показник за сім років, повідомляли 2 січня 2021 року в ТОВ «Оператор ГТС України».

Макогон повідомляв у квітні, що «Газпром» поступово скорочує транзит газу територією України – після запуску газогону «Турецький потік» транзит до Туреччини, Греції та Болгарії повністю перейшов на нові газогони.

В інтерв’ю «Українській правді», опублікованому 1 березня, тодішній голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв говорив, що компанія готова до припинення транзиту територією України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна подасть позов до Стокгольмського арбітражу, якщо Росія зупинить транзит газу через українську ГТС.

Проверьте

Голова НАК "Нафтогаз" розповів, куди пішли 50 млрд грн, через які нібито звільнили Коболєва

«Як я вже сказав, ці гроші – виручка від продажу газу, купленого за кредити, які треба …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *