23 марта, 2024 0:21
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Прийнято закон про створення Етичної ради для перевірки членів Вищої ради правосуддя

Сьогодні депутати прийняли закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя” (законопроєкт № 5068).

Закон передбачає удосконалення процедури обрання членів Вищої ради правосуддя.

Так, для того, щоб кандидати у члени Вищої ради правосуддя були допущені до голосування, вони мають успішно пройти перевірку Етичною радою та бути рекомендованим для обрання.

На посаду члена Вищої ради правосуддя може бути обраний (призначений):

громадянин України, не молодший тридцяти п’яти років, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років, належить до правничої професії, відповідає критерію політичної нейтральності, а також критеріям професійної компетентності, професійної етики та доброчесності.

Етична рада

Етична рада утворюється з метою сприяння органам, що обирають (призначають) членів Вищої ради правосуддя, у встановленні відповідності кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності.

Перший склад Етичної ради формується з:

трьох осіб із числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції.

Перший склад розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів. Строк їх повноважень становить 3 роки.

Етична рада протягом шести місяців з дня затвердження її персонального складу одноразово здійснює оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду члена Вищої ради правосуддя до набрання чинності цим Законом, критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя.

Рішення Етичної ради ухвалюється більшістю голосів від присутніх членів Етичної ради, за умови що воно підтримано двома голосами членів Етичної ради, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями:

у разі однакової кількості голосів “за” і “проти” проводиться повторне голосування; у разі однакової кількості голосів “за” і “проти” під час повторного голосування голоси членів Етичної ради, з яких принаймні двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

До подальших складів Етичної ради мають ввійти:

три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України; одна особа, запропонована Радою прокурорів України; одна особа, запропонована Радою адвокатів України; одна особа, запропонована Національною академією правових наук України в особі Президії.

Кандидатами на посаду члена Етичної ради, які є суддями чи суддями у відставці, можуть бути судді чи судді у відставці, які успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання.

Етична рада вважається повноважною у разі затвердження у її складі не менше чотирьох членів. Строк повноважень члена Етичної ради становить шість років без права бути призначеним повторно.

Рада для перевірки кандидата на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики застосовує зазначені показники таким чином:

оцінювання відповідності показникам спирається на інформацію без часових або територіальних обмежень; кандидат не відповідає показнику в разі доведення невідповідності або наявності обґрунтованих сумнівів у відповідності; будь-який висновок чи оцінка національного або міжнародного органу щодо доброчесності та професійної компетентності кандидата не є наперед визначальними та обов’язковими для Етичної ради.

Дисциплінарні інспектори

Служба дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя формується з числа осіб, які мають вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років, з яких не менше восьми років сукупного стажу роботи на посадах судді, прокурора, адвоката.

Дисциплінарні інспектори Вищої ради правосуддя призначаються на посади за результатами конкурсу.

Службу дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя очолює заступник керівника секретаріату Вищої ради правосуддя.

Дисциплінарний інспектор Вищої ради правосуддя:

проводить попередню перевірку дисциплінарної скарги, переданої йому за результатами автоматизованого розподілу справ; аналізує матеріали дисциплінарних справ; збирає у разі необхідності інформацію, документи, інші матеріали; готує проекти ухвал і рішень дисциплінарної палати та Вищої ради правосуддя у межах дисциплінарного провадження стосовно судді; аналізує матеріали за скаргами на рішення у дисциплінарних справах стосовно суддів і прокурорів, готує проекти висновків та рішень Вищої ради правосуддя; аналізує та узагальнює практику здійснення дисциплінарних проваджень та ухвалені рішення про притягнення або відмову у притягненні судді до дисциплінарної відповідальності.

Проверьте

Володимир Горбулін: «Україна приречена торгувати зброєю і робитиме це успішно»

Головна — Політика — 14 липня 2021, 10:00 Володимир Горбулін: «Україна приречена торгувати зброєю і …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *