21 мая, 2024 18:10
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

У "Центренерго" заявили про критичну ситуацію на ринку електроенергії та ймовірність зриву підготовки до зими

Через нестачу коштів компанія не може виконувати свою ремонтну програму і накопичувати достатні запаси вугілля на складах. У «Центренерго» підкреслили, що є єдиним гарантованим споживачем вугілля державних шахт, тому мають значні витрати за першочерговими розрахунками за отримане вугілля.

Також у пресслужбі повідомили, що енергоблоки ТЕС компанії дедалі частіше залучають до підтримання операційної безпеки об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України.

«Водночас склад залученого в роботу обладнання значно перевищує передбачені прогнозним балансом електроенергії ОЕС України на 2021 рік», – цитує агентство повідомлення компанії.

Зараз у ремонт виведено дев’ять енергоблоків приватної теплогенерації, додали в «Центренерго».

«На відміну від приватних теплових генерацій ПАТ «Центренерго», як генерація, 78% акцій якої належить державі, не має можливості виводити блоки в аварійний ремонт», – заявили у пресслужбі.

Контекст:

Оператори теплових електростанцій закликали Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, розв’язати проблему з маніпуляціями трейдерів-спекулянтів на ринку електроенергії, які ставлять під загрозу подальшу роботу генерувальних компаній. Таку заяву публікувала державна компанія «Центренерго» у своєму Facebook, а приватна «ДТЕК Енерго» – у поширеному в ЗМІ релізі, який цитує «РБК-Україна».

Електроенергію на гуртовому ринку 2 липня продавали по 37,7 коп./КВт-год, про це свідчать дані «Оператора ринку», опубліковані в Telegram. «РБК-Україна» писало, що це найнижча ціна, зафіксована на ринку.

Увечері 2 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, оприлюднила заяву, у якій повідомила, що на гуртовому ринку електричної енергії «на добу вперед» (РСВ) різко знизилася ціна через зсув попиту на ринок прямих двосторонніх договорів. НКРЕКП зазначила, що це пов’язано з «надмірною владою окремих гравців». «РБК-Україна» пише, що виробники електроенергії збільшили обсяг продажів за двосторонніми договорами через цінові махінації трейдерів на РСВ.

Водночас НКРЕКП не ухвалила плану Міненерго з припинення махінацій на ринку електроенергії та запропонувала свої заходи, які не дали ефекту, указано в заяві державної компанії «Енергоатом», опублікованій 3 червня на офіційному сайті.

«Главком» писав, що у травні ціна на гуртовому ринку електроенергії вже опускалася до рекордно низького на той момент значення – в окремі дні ціни падали до 43–44 коп./КВт-год. «Причиною стали махінації групи трейдерів. НКРЕКП офіційно визнала махінації лише 2 червня за тиском Міністерства енергетики. Однак комісія офіційно відмовилася змінювати правила роботи ринку для припинення таких махінацій, обмежившись наміром у ручному режимі слідувати за трейдерами. Усі пропозиції Міністерства енергетики комісією були проігноровані», – зазначало видання.

Проверьте

В 2021 году в Украине зарегистрировали пять вспышек норовирусной инфекции – Минздрав

«С начала 2021 года в Украине зарегистрировано пять вспышек норовирусной инфекции. Всего пострадало 69 человек, …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *