15 мая, 2024 13:47
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

"Наш край": Влада бездумно позбавляється важливих і стратегічних активів

«Лише за 2020 рік держава отримала 51 млрд грн збитків від діяльності держкомпаній. Причому, левову частку цих збитків завдали підприємства, які мали б бути надприбутковими: «Нафтогаз», «Укренерго», «Укрзалізниця», «Енергоатом». Прибутковими, згідно зі статистикою, є лише 28% від загальної кількості держпідприємств. Ними навмисне не займаються, аби продати за безцінь», – заявив Сергій Шахов.

Він додав, що влада бездумно позбавляється важливих активів.

«Зараз намагаються продати найбільш ліквідні, а подекуди навіть стратегічні підприємства з тим, аби отримати швидкі прибутки. Влада задекларувала, що цього року сподівається отримати 12 млрд грн від приватизації державних об’єктів. Можна тільки уявити, скільки підприємств піде з молотка, враховуючи, до якого стану їх довели. У кращому випадку продаж буде за собівартістю компанії. Саме з цією метою цілу низку потенційно вигідних для держави підприємств нині умисно доводять до банкрутства», – переконаний політик.

Нардеп зазначив, що доходи від приватизації потрапляють у загальний фонд державного бюджету і там «розчиняються».

«Були прецеденти, коли влада за рахунок отриманих коштів від приватизації виплачувала державні борги перед західними кредиторами. Фактично держава проїдає ці кошти і не інвестує їх у розвиток економіки України», – резюмував Шахов.

У партії додали, що необхідно заборонити продаж держкомпаній нижче від собівартості їхніх активів, не менше ніж 30% грошей від продажу держмайна передавати до місцевих бюджетів, а також створити спеціальний Фонд інвестицій, який наповнюватиметься коштами від приватизації держкомпаній. Такий фонд має фінансувати пріоритетні державні програми для стимулювання розвитку реального сектору економіки, вважають у «Нашому краї».

Контекст:

7 березня 2018 року в Україні набув чинності закон про приватизацію, що передбачає розподіл об’єктів роздержавлення на дві групи: об’єкти великої та малої приватизації. Перші підлягають продажу на аукціоні, умови якого встановлює Кабінет Міністрів.

Велику приватизацію в Україні зупинили в березні 2020 року через ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції. 4 лютого 2021 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт про розблокування великої приватизації, 30 березня закон було ухвалено, 29 квітня його підписав президент.

Проверьте

В день открытия Олимпиады организаторы объявили о 19 новых случаях COVID-19, среди заболевших – спортсмены

Среди тех, у кого подтвердили коронавирусную инфекцию, – трое спортсменов: член сборной Чехии по пляжному волейболу …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *