28 мая, 2024 18:48
ОСТРАЯ НОВОСТЬ

Гендиректор "Оператора ГТСУ" розповів, як Україна і Польща можуть зруйнувати монополію "Газпрому" в Європі

Про це розповів генеральний директор компанії «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) Сергій Макогон, повідомило видання НВ 2 вересня.

За його словами, один із таких варіантів полягає в тому, що Польща закуповуватиме скраплений газ на своєму LNG-терміналі в місті Свіноуйсьце на березі Балтійського моря, відправляти його в українські підземні сховища газу, а звідти його можуть постачати в європейські країни.

«[Польща] будує не тільки LNG-термінал, ще будують так звану Балтійську трубу, яка з’єднує Польщу з видобувними площами в Північному морі. Крім того, уже побудований інтерконектор із балтійськими країнами і можна отримувати газ із LNG-терміналу у Клайпеді, і також побудований інтерконектор зі Словаччиною. Тому дуже велика кількість різних варіантів співпраці між нашими країнами«, – додав Макогон.

Він розповів, що можливість отримувати скраплений газ із Норвегії, США та інших країн сприятиме встановленню ринкової ціни на газ у Європі.

«Це вже довів досвід Балтійських країн, коли вони побудували свій LNG-термінал у Клайпеді. І наскільки я пам’ятаю, «Газпром» був змушений знизити ціну на газ на 20%, щоб конкурувати із LNG-газом«, – додав Макогон.

За його словами, політична воля для реалізації проєкту у Польщі та України є. Великих коштів для цього не потрібно, сказав очільник ОГТСУ, не конкретизуючи вартості проєкту.

Контекст:

30 серпня голова ОГТСУ говорив, що Україна і Польща розглядають можливість створення газового хаба.

«Наші газові ринки є найбільшими в регіоні – близько 50 млрд м³ на рік. Польща має план розвитку терміналів СПГ, балтійського газопроводу і конекторів із сусідами. Україна має у своєму розпорядженні найбільші в Європі газові сховища і розвинену потужну газотранспортну систему, яка сполучена із сімома сусідніми країнами. Із доступом до трансбалканського газопроводу наші країни можуть створити потужний північно-південний газовий коридор, який забезпечить енергетичну безпеку всієї Південно-Східної Європи», – цитує Макогона пресслужба ОГТСУ.

Проверьте

Украина с экономией закупила более 14 тыс. флаконов ремдесивира для пациентов с COVID-19 – Минздрав

«Договор на закупку был подписан 31 августа. В аукционе принимали участие четыре претендента. «Благодаря высокой …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *