29 марта, 2022 1:14

"Акт Сенцова". У МЗС України повідомили про створення санкційної процедури за аналогією з "актом Магнітського"

В Україні створюють санкційний список за аналогією зі «списком Магнітського». Про це в опублікованій 11 вересня статті для ZN.UA повідомив спеціальний представник глави МЗС України з питань санкцій політики Олексій Макєєв.

«Зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політв’язнів, ми плануємо створити в Україні за зразком американського «акта Магнітського» свій український «акт Сенцова» – процедуру накладання санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадовців, які системно порушують права людини, яких обвинувачують в організації та замовленні вбивств, викрадень, катування і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних і політично мотивованих вироків», – сказав він.

Макєєв також зазначив, що в Україні створюється «відкритий реєстр санкцій, у якому органи влади, а також українські та іноземні компанії зможуть перевірити, чи не перебуває їх потенційний контрагент під міжнародними або українськими санкціями».

Сенцов – український режисер, якого в серпні 2015 року було засуджено в РФ до 20 років позбавлення волі нібито за створення в Криму терористичного угруповання та керівництво ним, замах на придбання вибухових пристроїв і незаконне зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів, два терористичні акти й підготовку ще одного теракту. Режисер своєї провини не визнав. До України політв’язень повернувся 7 вересня 2019 року в межах обміну утримуваними особами між Україною та Росією.

Закони, названі на честь юриста Сергія Магнітського, який помер 2009 року в слідчому ізоляторі у Москві у віці 37 років, ухвалено у США, Канаді та низці держав ЄС.

У зв’язку з агресією проти України економічні санкції щодо Росії було введено Сполученими Штатами, Євросоюзом і деякими іншими країнами навесні 2014 року. Санкційні пакети кілька разів розширювали й посилювали. Вони продовжують діяти досі.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *