17 марта, 2022 9:11

Антимонопольний комітет змусив "Метінвест" узяти на себе безпрецедентно невигідні зобов’язання під час концентрації шахтоуправління "Покровське" – заява компанії

Найбільший гірничо-металургійний холдинг України «Метінвест» під тиском Антимонопольного комітету вимушено погодився взяти на себе добровільні обмеження для отримання опосередкованого контролю над ЗАТ «Шахтоуправління «Покровське» (Покровськ), ТОВ «Збагачувальна фабрика «Свято-Варваринська» (с. Сергіївка) і ТОВ «Шахтобудівна компанія» (м. Покровськ, усі – Донецька обл.). Про це написано в заяві, яку компанія розповсюдила у ЗМІ ввечері 16 вересня.

«Метінвест змушений був погодитися на запропоновані безпрецедентні зобов’язання в межах концентрації шахтоуправління «Покровське» як наслідок півторарічного розгляду заяви в АМКУ, під час якого Антимонопольний комітет проаналізував дані за чотири роки (замість необхідних законодавством двох). Однак, на думку групи, навіть такий ґрунтовний аналіз не виявив доказів імовірних негативних наслідків для ринку від заявленої концентрації. Але АМКУ однаково залишився на безкомпромісній позиції і вийшов із вимогою жорстких зобов’язань для «Метінвест», які група розцінює як надмірні й такі, що не відповідають інтересам галузі. Зокрема, зобов’язання щодо продажу 10% продукції на вільний ринок ставить під сумнів доцільність інвестицій у підтримку і розширення видобування. Зобов’язання продажу за ринковими цінами за умов низьких цін і високої собівартості виробництва фактично означає, що шахтоуправління «Покровське» у складі групи «Метінвест» буде змушене продавати вугілля третім особам собі у збиток», – зазначили в компанії.

Як пише «Інтерфакс-Україна», АМКУ очікує, що «Метінвест» має намір не допускати необґрунтованої відмови від реалізації концентрату коксівного вугілля «Покровського» непов’язаним компаніям, застосовувати ринкові ціни й забезпечити щонайменше 10% від частки таких сторонніх продажів. Окрім того, «Метінвест» готовий протягом трьох років надавати АМКУ раз на пів року не пізніше ніж 20 лютого і 20 серпня інформацію про обсяги виробництва та постачання на ринок концентрату шахтоуправління «Покровське» в натуральному й вартісному вираженні із зазначенням споживачів і цін реалізації.

У «Метінвест» припускають, що дії АМКУ інспіровано третіми особами, які не зацікавлені у стабільному розвитку українського гірничо-металургійного комплексу.

«Не виключено, що безпрецедентні зобов’язання, до яких АМКУ фактично підвів групу «Метінвест» у процесі розгляду заяви про придбання шахтоуправління «Покровське», спричинені тиском із боку окремих фінансово-промислових груп, зацікавлених у стагнації шахтоуправління «Покровське». Із жалем констатуємо, що в цій ситуації Антимонопольний комітет став на необґрунтовано жорстку позицію стосовно найбільшої гірничо-металургійної компанії країни, яка до того ж є одним із найбільших платників податків у бюджет України», – підкреслили в «Метінвесті».

Шахтоуправління «Покровське» – найбільший в Україні виробник коксівного вугілля. Обсяг видобутку рядового вугілля 2019 року на підприємстві становив 5 млн т, тоді як до економічної кризи 2014–2016 років обсяг видобутку сягав 8,3 млн т, повідомили в «Метінвесті».

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *