16 марта, 2022 18:21

Впровадження досвіду Грузії у містобудуванні може призвести до фантастичних проблем – нардеп Клочко

Досвід грузинських реформ засвідчив, що відмовлятися від контролю в містобудуванні вкрай небезпечно, заявив на зустрічі представників влади з будівельним бізнесом з нагоди Дня будівельника, яка відбулася під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, народний депутат, голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. Трансляцію засідання вела в YouTube пресслужба Кабінету Міністрів.

Презентуючи пропозиції щодо змін законодавства для подальшої реформи містобудування, голова комітету зазначив, що законодавці пропонують змінити підходи до контролю в будівництві. Під контроль, за словами Клочка, має потрапити не тільки процес будівництва, але й весь цикл життя об’єкта – від планування до знесення.

«Досвід Грузії нас вчить: якщо відмовитися від контролю, можна швидко побудувати за 10 років Батумі. Але ще через 10 років ми будемо мати фантастичні проблеми з експлуатацією новобудов. І для вирішення цієї проблеми потрібні колосальні кошти платників податків», – заявив народний депутат.

Клочко додав, що у планах законодавців – новела, якою пропонують запровадити кримінальну відповідальність за правопорушення у сфері містобудування, якщо таке порушення завдало шкоди здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі. За словами голови комітету, це дуже важливо, оскільки реформа має не тільки подолати корупцію, а й принципово підвищити якість і безпеку в будівництві.

Клочко зазначив, що законодавці пропонують не тільки розширення контролю та посилення відповідальності, а й новації, які мають полегшити життя бізнесу: остаточне скасування ліцензування в будівництві й заміну його на сертифікацію виконробів; право обирати страхову систему замість дозвільної; механізм досудового оскарження.

У березні цього року президент і прем’єр-міністр дали старт реформі містобудування. Кабінет Міністрів на засіданні 13 березня ухвалив постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та створення замість неї окремих органів, між якими розподілять функції ДАБІ. Зараз у Верховній Раді триває робота над законодавчими змінами, які мають запустити другий етап реформи.

У липні виконавчий комітет Ради реформ України на чолі з Михайлом Саакашвілі спільно з Конфедерацією будівельників України Льва Парцхаладзе презентували своє бачення реформи, яке, за оцінкою політолога Кирила Молчанова, суперечить ініціативам президента України Володимира Зеленського щодо реформи містобудування.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *