29 марта, 2022 1:48

Віцепрезидент НАНУ передав нардепам пропозиції академії до держбюджету на 2021 рік

Віцепрезидент і директор Національної академії наук України Анатолій Загородній передав народним депутатам пропозиції наукової установи до державного бюджету на наступний рік. Загородній зустрівся з політиками в Інституті теоретичної фізики ім. Боголюбова, повідомляє сайт НАНУ.

Академік докладно розповів народним депутатам про діяльність НАНУ, досягнення та проблеми, зазначає пресслужба.

«Серед проблем, з якими зіткнулася сьогодні академія, Анатолій Загородній зазначив такі: недостатнє фінансове забезпечення наукових досліджень і низький рівень оплати праці науковців унаслідок недотримання державою законодавчо встановлених норм фінансування науки, зокрема брак коштів на придбання сучасного наукового обладнання та інформаційне забезпечення; критичний стан із поповненням наукових колективів талановитою молоддю; необхідність удосконалення законодавчої бази«, – ідеться в повідомленні.

Загородній зазначив, що водночас учені НАНУ утримують провідні позиції у світовій науці з окремих напрямів математики, інформатики, механіки, теоретичної фізики, радіоастрономії, фізики високих технологій, матеріалознавства, молекулярної біології і генетики, а також фізичної хімії.

Нардепи обговорили з віцепрезидентом НАНУ створення у структурі установи науково-технічної ради, яка стала б комунікаційним майданчиком академії з державою і науковими виробництвами та сприяла б практичному впровадженню академічних розробок і розвитку інноваційної інфраструктури.

Політики також підкреслили, що необхідна державна підтримка досліджень молодих учених і вирішення їхніх соціальних проблем, зокрема житлових.

Під час зустрічі досягнуто домовленості про подальші консультації, зазначають у пресслужбі академії.

Президент НАНУ Борис Патон помер 19 серпня 2020 року. Йому був 101 рік, із 1962-го Патон очолював Національну академію наук. Востаннє його переобрали президентом НАНУ у 2015-му.

Патон не висував своєї кандидатури на пост президента на новий строк. У липні цього року він сказав, що голосуватиме за кандидатуру нинішнього віцепрезидента НАНУ Анатолія Загороднього.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *