29 марта, 2022 1:23

Глава Мінфіну оцінив імовірність дефолту в Україні

Міністр фінансів України Сергій Марченко відкидає імовірність несплати Україною боргових платежів. Про це він заявив в інтерв’ю «Радіо Свобода», оприлюдненому 19 вересня.

«Усі необхідні соціальні видатки, які закладені в бюджеті, ретельно прораховані й забезпечені в повній мірі. Іде мова і про виплату пенсій у повному обсязі, і про проведення індексації пенсій, і про доплату пенсій пенсіонерам, так звана доплата «75 плюс», й інші соціальні наші необхідні зобов’язання. Чи впливатиме це на наші зобов’язання по виплаті боргових платежів? Не впливатиме», – сказав він відповідаючи на запитання читача.

Міністр вважає, що уряд зможе повністю забезпечити статтю фінансування.

«І немає зараз підстав казати, що може бути невиплата якихось боргів. Виключається [дефолт]«, – додав він.

Журналіст нагадав, що український бізнесмен Ігор Коломойський 2019 року радив українській владі не боятися відмови від виплати зовнішніх боргів і ставитися до кредиторів як Греція 2015 року та безліч разів Аргентина. Тимчасовий дефолт у цих країнах дав позитивний ефект, стверджував підприємець.

Для того щоб робити такі заяви, треба «як мінімум, бути фахівцем у сфері боргової політики або працювати в інвестиційній сфері», відповів Марченко.

«Не можна цього робити. Це не є практика, яку взагалі варто копіювати і про це навіть розказувати, казати, що це прекрасні ініціативи! Коли про це кажуть шановні народні депутати, то у мене волосся стає дибки. Думаю: добре, це можна зробити раз, а потім забудьте про все інше років на п’ять. Вам не буде ніхто довіряти», – підкреслив він.

За даними Мінфіну, у червні зовнішній держборг України становив $75,02 млрд в доларовому еквіваленті. Марченко розповів «Радіо Свобода», що зараз він на рівні $85 млрд.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 4 вересня заявило, що рейтинги України відображають її макроекономічну політику, яка заслуговує довіри, що підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті на рівні «B» зі стабільним прогнозом.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *