30 марта, 2022 20:06

Приєднання шахт до "Центренерго" підвищить її конкурентоспроможність – Фонд держмайна

Створення вертикально інтегрованої компанії за допомогою об’єднання ПАТ «Центренерго» і низки державних вуглевидобувних шахт дасть можливість генерувальній компанії ефективніше конкурувати на ринку електроенергії, а також дасть змогу підвищити вартість продажу державного пакета акцій під час приватизації. Про це 15 вересня у відповідь на запит агентства ExPro заявив пресцентр Фонду державного майна України (ФДМУ).

«Створення вертикально інтегрованої компанії шляхом об’єднання ПАТ «Центренерго» та ряду державних вугледобувних шахт дозволить генеруючій компанії ефективніше конкурувати на ринку електроенергії«, – ідеться в повідомленні.

Також у ФДМУ повідомили, що у 2018 році міжнародний радник із приватизації «Центренерго» (польське відділення аудиторської компанії Ernst & Young) дійшов висновку, що єдиним ефективним шляхом зростання вартості активів компанії є забезпечення «Центренерго» власною сировинною базою.

«Рішення щодо цього питання буде прийматися урядом», – повідомили у фонді.

За даними ФДМУ, наразі створено міжвідомчу робочу групу, яка розробляє модель можливого об’єднання державних шахт і «Центренерго». Група має розробити рішення до кінця вересня.

Коментуючи можливі терміни об’єднання, у пресцентрі Фонду держмайна зазначили, що розгляд цього питання після напрацювання моделі робочою групою триватиме щонайменше три місяці.

2 вересня Кабінет Міністрів за ініціативою Фонду державного майна створив робочу групу, яка найближчим часом має визначити модель створення вертикально інтегрованої компанії на базі держшахт і «Центренерго». За оцінками уряду, такий крок сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості «Центренерго», приватизацію якої заплановано на 2021 рік. Також це рішення дасть змогу реструктуризувати вугільну галузь і забезпечити гарантований збут вугілля.

Глава комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг, нардеп від «Слуги народу» Андрій Герус заявляв, що приватизація компанії має відбутися разом із сировинною базою. Для цього, за його словами, перед приватизацією потрібно перспективні державні шахти об’єднати з «Центренерго».

За передання «Центренерго» державних вугільних шахт виступив і генеральний директор генерувальної компанії Олександр Корчинський, він вважає, що в такий спосіб можна поліпшити фінансовий стан компанії і підвищити її вартість під час приватизації.

Улітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» призначили новий менеджмент, який пов’язують із групою «Приват» бізнесмена Ігоря Коломойського, писала «Економічна правда». Державне «Центренерго» почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» – Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдеру «Юнайтед Енерджі». За підсумками 2019 року збитки держкомпанії становили 2,5 млрд грн, хоча 2018 рік вона закінчила з 1,4 млрд грн прибутку.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *