29 марта, 2022 1:26

Розслідування справи "Роттердам плюс" зупинили для надання відповідей на запити 2018-го і 2019 років – адвокатка

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зупинила розслідування справи «Роттердам плюс» для надання відповідей на запити в іноземні юрисдикції, які датовані, зокрема, 2018-м і 2019 роком. Про це в ефірі каналу «Прямий» 13 серпня сказала адвокатка захисту Ірина Одинець.

«У постанові, зокрема, зазначено, що така справа зупинена у зв’язку з направленням до інших юрисдикцій запитів про міжнародно-правову допомогу  і у зв’язку з тим, що САП очікує виконання цих запитів. Це виглядає не дуже професійно, оскільки запити, поіменовані в цій постанові, датовані 2018-м і 2019 роком, а найсвіжіший датований ще квітнем 2020 року», – сказала адвокатка.

Також Одинець заявила, що САП не надала адвокатам постанову невідкладно, чим порушила вимоги законодавства.

Формула «Роттердам плюс» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозу вартості електроенергії виключно для промислових споживачів у 2016–2019 роках. Вона передбачала включення вартості доправлення вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу скасували 1 липня 2019 року із запровадженням ринку електроенергії.

Колишній заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе заявляв, що у справі «Роттердам плюс» немає складу злочину, через що вона може розвалитися в суді.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що 3 серпня 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура зупинила розслідування через відсутність у справі доказів, а саме – експертизи про завдання збитків.

8 серпня спливав строк проведення розслідування, яке триває 3,5 року, із березня 2017 року. Згідно із Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ зобов’язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Ще одна адвокатка сторони захисту у справі «Роттердам плюс» – Наталія Дригваль – 10 серпня заявила, що НАБУ і САП, зупинивши розслідування, «узяли час», щоб здобути експертизу, яка доводила б тези сторони обвинувачення. Адвокатка наполягає на тому, це експертиза незаконна. НАБУ і САП можуть чинити тиск на експертів, щоб ті підтвердили збитковість формули «Роттердам плюс», припустила вона.

12 серпня НАБУ підтвердило, що розслідування зупинили «на період отримання матеріалів виконання міжнародних запитів». Експертне підтвердження правильності визначення розміру збитків за весь період дії формули триває, визнали в антикорупційному бюро.

У справі фігурує шестеро осіб, зокрема колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк, їх повідомили про підозру 2019 року.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *