16 марта, 2022 18:21

Україні буде складно отримати транш МВФ до кінця року – аналіз Morgan Stanley

Аналітики міжнародної інвестиційної структури Morgan Stanley вважають малоймовірним отримання Україною траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі $0,7 млрд до кінця поточного року, оскільки «накопичилося багато невирішених питань». Про це повідомило агентство «Інтерфакс-Україна» 23 вересня з посиланням на інформацію аналітиків.

Фахівці вважають, що плани Кабінету Міністрів України профінансувати більшу частину дефіциту державного бюджету 2021 року в розмірі 208 млрд грн завдяки розміщенню облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) є занадто завищеними. Це, на думку аналітиків, підштовхне Україну до співпраці із МВФ.

«Чиста емісія ОВДП на весь рік потребуватиме середньомісячної чистої емісії в сумі 17 млрд грн, що набагато вище від поточного рівня. Із початку цього року чиста емісія ОВДП становила лише 31 млрд грн«, – зазначають у дослідженні банку.

Водночас термін обігу цих облігацій дуже зменшився, а частка нерезидентів на внутрішньому ринку запозичень продовжує скорочуватися. Morgan Stanley нагадав, що ця ситуація є типовою для України.

«П’ять попередніх програм із Фондом було профінансовано лише на 40%, тоді як нинішня Stand-by на SDR 3,6 млрд (близько $5 млрд) – уже на 42%», – написано в повідомленні.

Така ситуація збільшує важливість офіційного зовнішнього фінансування України, однак поточну програму із МВФ уже реалізовують із порушенням графіка ще до першого її перегляду, заявили аналітики.

«З урахуванням кількості поточних невирішених питань у співпраці із МВФ отримання навіть одного траншу на $0,7 млрд грн цього року буде складним», – пояснили у структурі.

Нову програму співпраці з Україною Stand-by виконавча рада МВФ схвалила 9 червня, ідеться про виділення $5 млрд, які планують перерахувати чотирма траншами. 12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу.

Представник МВФ Джеррі Райс заявив у червні, що Фонд планує у вересні цього року провести перший огляд виконання Україною програми Stand-by. За його результатами МВФ ухвалить рішення про виділення наступного траншу.

Україна планує до кінця року отримати від Міжнародного валютного фонду ще $1,4 млрд кредиту, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко у вересні.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *