16 марта, 2022 18:21

У порту Південний непридатні буксири супроводжують танкери – ЗМІ

22 вересня буксир «Витязь», про який раніше писали, що він не придатний для протипожежних заходів, провів до причалу в порту Південний перше судно – танкер Gaz Serenity, який очікує на завантаження аміаком біля Одеського припортового заводу, повідомляє УНІАН.

Згідно з інформацією «Українських новин», непридатний для таких завдань буксир залучив до робіт із безпеки в порту й обслуговування газовозів, хімовозів і танкерів начальник адміністрації порту Південний Максим Широков.

Журналісти посилаються на висновки комісії Південної філії Адміністрації морських портів України, яка 12 серпня перевірила «Витязь» на відповідність критеріям, що стосуються безпеки буксира на період стоянки суден – газовозів, хімовозів і танкерів.

Про те, що «Витязь», що належить фірмі «Аксон Шиппінг», якою, за даними ЗМІ, володіє син звільненого директора Одеського припортового заводу Сергія Назаренка, почав роботу в порту, стало відомо на початку серпня.

8 вересня начальник адміністрації порту Південний підписав документ, який дає дозвіл на роботу «Витязю», зазначали «Українські новини».

Жителі села Нові Білярі Одеської області вимагали навести порядок із безпекою в порту Південний, заявили, що робота буксира загрожує не тільки порту, а й розташованим поруч населеним пунктам, і написали колективний лист в.о. глави Адміністрації морських портів України Олександру Голодницькому.

«Однак «Витязь» розпочав роботу – щоправда, не буксиром пожежної безпеки, а швартувальником. Для швартових робіт «Витязь» непридатний – це одногвинтовий і маломаневровий буксир, який банально може пошкодити судно через свою слабку повороткість. Імовірно, саме публічний скандал змусив місцевих чиновників викликати до порту Південний ще один буксир із Миколаєва – «Кілбі». «Кілбі« не оснащено засобами пожежогасіння відповідно до вимог Регістра судноплавства України для забезпечення боротьби з пожежами на сторонніх суднах та об’єктах, не має в основному символі класу Регістра судноплавства України знака оснащеності судна засобами боротьби з пожежами на інших суднах і відповідно не має права гасити пожежі на інших судах», – пише УНІАН.

Агентство зазначає, що, порушуючи обов’язкові постанови щодо морського порту Південний, для проведення швартування і відшвартування судна – газовоза «GAZ Serenity» – 21 і 22 вересня допустили несправний буксир «Midas», члени екіпажу якого не пройшли курс навчання з обслуговування газовозів.

«За оцінками експертів, середня ринкова ціна буксирної проводки такого судна, як Gaz Serenity – приблизно 40 тисяч доларів за встановлення, і стільки ж – за вихід із порту. Водночас за оренду того ж «Витязя» державний порт Усть-Дунайськ отримує приблизно 400 доларів на добу. Імовірно, саме очевидна маржинальність такої роботи і є причиною регулярних корупційних скандалів, які виникають навколо буксирного ринку», – зазначено в публікації.

Проверьте

Рекомендації Антимонопольного комітету дали змогу зберегти справедливі умови для вантажовідправників – металурги

Антимонопольний комітет України рекомендував «Укрзалізниці» відмовитися від ниток графіка руху поїздів, і в такий спосіб …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *