17 марта, 2022 9:30

В Австрії вбили критика Кадирова Умарова: поліція затримала двох чеченців

Поліція Австрії затримала двох уродженців Чечні, яких підозрюють у вбивстві Маміхана Умарова («Анзора із Відня»). Злочин стався у Нижній Австрії, а сам Умаров до цього просив притулок у країні. Також його знають як нещадного критика очільника Чечні Рамзана Кадирова.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace { padding-bottom: 56.21%; z-index: 9; } }

Деталі затримання імовірних убивць Умарова

Обох затримали та доправили до в’язниці 4 липня пізно ввечері. Сталося це одразу після вбивства 43-річного чеченця в Корнойбург. Про це повідомляє Австрійське агентство преси (АРА).

За словами представника земельного суду Корнойбурга Вольфганга Шустер-Крамер, вже взяли під варту ймовірного стрільця – 47-річного чеченця – та ще одного уродженця цієї країни.

Видання додає, що поліція затримала підозрюваних «за гарячими слідами». 47-річного чоловіка затримали у Лінці (федеральна земля Верхня Австрія). Під час операції він не чинив жодного опору.

А другий підозрюваний перебував на місці вбивства та спершу він проходив у цій справі як свідок. Однак, пізніше чоловік почав плутатися у показах, і було вирішено взяти його під варту за підозрою у співучасті у вбивстві.

Обставини та причини вбивства зараз встановлюють слідчі. Наразі розслідування перейняв на себе регіональний підрозділ австрійської контррозвідки – відомство із захисту конституції та боротьби з тероризмом (LVT) федеральної землі Нижня Австрія.

Головне про вбивство Маміхана Умарова

Злочин стався увечері 4 липня в передмісті столиці Австрії Відня – Герасдорфі. Умарова вбили пострілом у голову біля офісу будівельної фірми Спершу австрійські видання не повідомляли повне ім’я жертви, зазначаючи лише ім’я та першу букву прізвища: Маміхан У. Пізніше його перейменували у Мартіна Б. За даними джерел ресурсу «Кавказ Реалії» (проєкт «Радіо Свобода») мовилося про Маміхана Умарова. Сам Умаров у інтерв’ю ютьюб-каналу «Свободный» (опубліковане в лютому 2020 року) стверджував, що живе з 2005 року в Австрії під ім’ям Мартін Бек.

За даним журналістів, убитий був громадянином Росії та з 2007 року просив притулок в Австрії. Також є інформація, що він вів відеоблог і був критиком керівництва Чечні на чолі з Рамзаном Кадировим. Зокрема, нещодавно у відеоблозі провокував керівництво Чечні й ображав Кадирова. Австрійські ЗМІ пишуть, що мовиться про замовне вбивство з політичним підґрунтям, однак офіційно це поки не підтверджують.

Крім того, журналісти проводять чіткі паралелі з вбивством у січні 2009 року у Відні чеченського прохача притулку Умара Ісраілова. Той подав до Європейського суду з прав людини на Рамзана Кадирова, обвинувативши останнього у катуваннях. Прокуратура Відня під час розслідування тоді дійшла висновку, що Умара Ісраілова за згодою Кадирова хотіли викрасти, але коли він вчинив опір, його застрелили. Тому конкретний сценарій загрози існував і щодо вбитого Умарова. Австрійські органи безпеки навіть пропонували йому захист, однак він відмовився, намагаючись забезпечити свою безпеку самотужки. Сам Умаров розповідав, що був колись найманцем і співробітником так званого «Міністерства шаріатської державної безпеки» невизнаної республіки Ічкерія, яка воювала проти Росії. Після втечі з Чечні він розповідав, що Кадиров і російські спецслужби є пов’язаними з замахами на чеченських політичних емігрантів у Європі. На доказ цього він публікував записи розмов, де зафіксовано начебто голос Кадирова та розмови про замовні вбивства, серед яких і на території України. За словами журналіста Андрія Цаплієнка та екснардепа Ігоря Мосійчука, Умаров був свідком у щонайменше двох резонансних українських справах:

– про напад на Аміну Окуєву і її чоловіка Адама Осмаєва (30 жовтня 2017 року невідомі розстріляли їхнє авто під Києвом – Окуєва загинула, Осмаєв зазнав поранення);

– про теракт у Києві під телеканалом «Еспресо» (25 жовтня 2017, коли Мосійчук виходив із будівлі, де розташовано студію каналу, стався вибух, в результаті якого загинули кілька людей).

Після вбивства Умарова на 6 липня біля посольства РФ у Відні оголошено відповідну акцію. Крім того, колишній депутат парламенту Чеченської Республіки Ічкерія Хусейн Ісханов закликав австрійську владу розслідувати цей злочин, а Росію – припинити політичні вбивства чеченських біженців у Європі.

Проверьте

Першу страту за 17 років у США відклали за кілька годин до виконання

У США 13 липня мала відбутися страта злочинця за вироком федерального рівня – вперше за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *