16 марта, 2022 18:25

Дуже просунулися, але суспільство не готове, – Венедіктова про справи розстрілів на Майдані

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вважає, що розслідування справ про злочини під час Революції Гідності значно просунулися.

Венедіктова в ефірі одного з українських телеканалів заявила, що динаміка колосальна, оскільки останнім часом ДБР та Офіс Генпрокурора видали багато підозр та обвинувальних актів, повідомляє 24 канал.

Однак на думку Ірини Венедіктової, суспільство ще не готове отримати цю динаміку.

Правоохоронці зараз йдуть рівно, тримають сторону закону. І що ми бачимо? Тут ви затримали «омегівця» – піднімається бунт, затримали людину, причетну до інших подій – знову піднімається бунт,
– пояснила вона.

За словами прокурорки, коли громадянське суспільство бере на себе функції прокурора, адвоката і Бога, то працювати складно.

Суспільство повинно визначитись

Ірина Венедіктова припустила, що щодо питання справ Майдану потрібно зробити громадянський договір.

Або ми хочемо знати правду і сприймаємо її, або давайте ми не будемо займатися деклараціями,
– додала прокурорка.

Вона наголосила, що правоохоронці не займають «чиюсь сторону, вони проводять розслідування і не можуть замовчувати». Наразі слідство триває і поступово «отримує відповіді».

Справи Майдану: що відомо

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану». Справа налічує 89 кримінальних проваджень. У них розслідують вбивство 91 людини – 78 мітингувальників та 13 силовиків. Про підозру також повідомили організаторам, виконавцям та середній ланці. Серед них фігурують прізвища таких ексчиновників: президента-втікача Віктора Януковича, колишнього голови СБУ Олександра Якименка і його заступників, ексгенпрокурора Віктора Пшонки тощо. Нещодавно суд заочно арештував ексміністра оборони в уряді Миколи Азарова – Павла Лебедєва. Раніше слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишньому правоохоронцю з «Беркута».

Проверьте

Першу страту за 17 років у США відклали за кілька годин до виконання

У США 13 липня мала відбутися страта злочинця за вироком федерального рівня – вперше за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *