17 марта, 2022 9:31

Запобіжний захід Порошенку не обиратимуть: яка позиція в Офісу генпрокурора

Печерський суд Києва не обрав запобіжний захід п’ятому президенту України Петру Порошенку за клопотанням Офісу генпрокурора. Справа, яку вже завершили розслідувати, стосується призначення Порошенком заступником глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

@media (max-width: 640px) { #mobileBrandingPlace { padding-bottom: 56.21%; z-index: 9; } }

Клопотання слідчого про те, що Порошенкові потрібно обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, залишили без розгляду. Про це на засіданні оголосив суддя Сергій Вовк, повідомляє 24 канал.

Під час засідання під судом кількасот людей прийшли на підтримку Петра Порошенка. Сам п’ятий президент прибув до суду ходою від ДБР. У складі колони крокували до 2 тисяч людей.

Завершення слідства

За годину до оголошення про те, що клопотання не буде задоволене, захисник Порошенка Ілля Новіков повідомив, що розслідування цієї справи вже завершене. Відповідно, якщо слідство закінчилося, обрання запобіжного заходу не розглядають.

В ОГПУ – паніка. Вчора до 00:30 ночі вони переконували суддю Печерського суду Батріна про те, що їм необхідні ще три місяці для закінчення слідства про призначення Семочка. А сьогодні виявилось, що ще вчора вони це слідство завершили. Клопотання про запобіжний захід не підлягає розгляду,
– зазначив Новіков.

Раніше Печерський районний суд Києва оголошував про продовження терміну розслідування цієї справи до 10 жовтня. Адже попередній термін розслідування спливав 10 липня.

Прокурор попросив дати слідству ще три місяці, щоб дослідити телефонні з’єднання тих, хто фігурує у справі, а також провести додаткові допити та експертизи.

Позиція Венедіктової 

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила: суд і прокурори продемонстрували незаангажованість і професійність. 

Запобіжний захід обирався для забезпечення поведінки підозрюваного під час досудового розслідування. Слідство завершено,
– цитує Венедіктову пресслужба Офісу генпрокурора.

Водночас генпрокурорка заявляє: сторона захисту всіляко намагалась затягнути процес, ставлячи під сумнів абсолютно все.

Висловилася вона і щодо заяви адвоката Новікова про тривання засідання до опівночі: воно затягнулося через те, що сторона захисту не з’явилася на попереднє засідання. «Вчора о 14.00 засідання таки почалось, але адвокати заявили відвід судді і лише після розгляду відводу о 18.30 розпочався розгляд основного клопотання по суті. Суд ухвалив рішення майже ‪о першій ночі‬», – зазначила Венедіктова.‬

Як відбувся суд

Спершу прокуратура наполягала на взятті під варту Петра Порошенка з альтернативою застави в розмірі 10 мільйонів гривень. Проте у процесі першого судового засідання 18 червня прокурори попросили змінити клопотання на особисте зобов’язання.

Адвокати політика заявили відвід генеральному прокурору Ірині Венедіктовій і ще 12 прокурорам. Проте суддя Вовк відмовив у відводі групи обвинувачення.

Запобіжний захід Петру Порошенку обирав скандальний суддя Сергій Вовк. Що про нього відомо –  читайте тут.

Зауважимо, що під час першого засідання Порошенко був особисто присутній в залі, а перед його початком звернувся до своїх прихильників. Тоді біля будівлі Печерського суду також зібралися сотні людей на підтримку політика.

Звинувачення Порошенка у призначенні Семочка: що відомо

У жовтні 2018 року журналісти на чолі з Денисом Бігусом опублікували розслідування про Сергія Семочка. У розслідуванні мовилося про те, що Сергій Семочко володіє майном, яке неможливо пояснити офіційними доходами. Окрім того, родичі Семочка отримали громадянство Росії та мають бізнес в окупованому Криму. Петро Порошенко звільнив Семочка 12 квітня 2019 року. За тиждень до звільнення Семочка помітили на вході в Адміністрацію Президента Порошенка. Пізніше п’ятий президент підтвердив, що зустрічався із Сергієм Семочком і саме після зустрічі й розмови з ним підписав указ про звільнення. В Офісі генпрокурора вважають, що Петро Порошенко нібито схилив голову Служби зовнішньої розвідки до перевищення влади та службових повноважень.

Проверьте

Першу страту за 17 років у США відклали за кілька годин до виконання

У США 13 липня мала відбутися страта злочинця за вироком федерального рівня – вперше за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *