17 марта, 2022 12:35

Смерть Валерія Давиденка: нардепа Полякова викликають у ДБР – що відомо

Народного депутата Антона Полякова викликають на допит у Державне бюро розслідувань. Допитувати його будуть як свідка у справі щодо смерті іншого парламентаря Валерія Давиденка.

Що відомо про допит Полякова

Допит призначено на 28 травня. Про це у телеграмі повідомив колишній народний обранець Ігор Мосійчук.

За його словами, Поляков протягом своєї роботи в статусі нардепа постійно піднімав та вимагав притягнення до відповідальності Валерія Давиденка та його колеги з парламентської групи «Довіра» Бориса Приходька.

Мосійчук переконує, що ті напряму є причетними до крадіжки 2 мільярдів гривень з Аграрного Фонду в 2014.

Детальніше про зв’язки Давиденка з Приходьком

У 2007 році вони разом із Юрієм Колобовим стали власником «Терра Банку». Згодом, у часи правління Януковича усі отримали високі державні посади:

Колобов – міністра фінансів, Приходько – заступника голови Національного банку України, Давиденко – заступника міністра аграрної політики та продовольства.

У 2014 році Давиденка разом із Приходьком запідозрили у розкраданні коштів Аграрного фонду на суму 2 мільярди гривень.

Коротко про цю справу

У лютому 2014 року, за кілька днів до капітуляції режиму Януковича, керівництво Аграрного фонду розмістило понад 2 мільярди гривень на депозитних рахунках «Брокбізнесбанку». Тоді ця фінустанова належала наближеному до «Сім’ї» бізнесмену Сергію Курченку. Через декілька тижнів після цього у банк ввели тимчасову адміністрацію. А у власності Аграрного фонду тоді були тільки облігації. Спочатку було організовано їх викуп «Брокбізнесбанком» за рахунок отриманого від Нацбанку рефінансування. А далі Аграрний фонд, всупереч статуту і без дозволу Мінагрополітики, розмістив ці кошти на депозитному рахунку банку. Отримані 2 мільярди службові особи «Брокізнесбанку» витратили на погашення фіктивних боргів банку.

Зрештою 31 липня 2014 року Приходько опинився за ґратами, а у грудні цього ж року вийшов із СІЗО під заставу. Натомість кримінальне провадження щодо розкрадання 2 мільярдів гривень Аграрного фонду попрямувало до суду.

Але Давиденко, як і інші фігуранти справи, залишився на волі попри те, що наприкінці березня 2019 року їм було повідомлено про підозру.

У 2019 році:

Давиденко знову став народним депутатом (обраний на мажоритарному 208-му окрузі в Чернігівській області), народним депутатом  було обрано й обвинуваченого Приходька (210-й округ). 

Таким чином, Приходько одночасно з мандатом набув недоторканність і перестав з’являтись до суду.

Смерть Валерія Давиденка: основне

Народного депутата України Валерія Давиденка знайшли застреленим 23 травня. Його знайшла прибиральниця у туалеті офісу депутата. Хоча все дуже схоже на самогубство, у таку версію не вірять його близькі та колеги. Мовляв, у Давиденка не було жодних підстав для цього, але натомість було багато планів. Правоохоронці, які розслідують цю справу, розглядають три основні версії – самогубство, доведення до самогубства та вбивство. 26 травня Валерія Давиденка поховали в його рідній Носівці на Чернігівщині. 

Проверьте

Першу страту за 17 років у США відклали за кілька годин до виконання

У США 13 липня мала відбутися страта злочинця за вироком федерального рівня – вперше за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *