21 марта, 2022 17:29

Війна на Донбасі: як у 2014 році Сили спецоперацій звільняли Торецьк від російських терористів. ВІДЕО

Шість років тому, 21 липня 2014 року, штурмовий загін Сил спеціальних операцій Збройних Сил України звільнив від російських окупантів місто Торецьк у Донецькій області, який до декомунізації мав назву Дзержинськ. Ця операція стала однією з найблискавичніших в історії вигнання російських окупантів з міст Східної України, нагадує Генеральний штаб ЗСУ.

Блискавичну операцію провели 33 воїни Сил спецоперацій, 8 воїнів 73 морського центру СпП ім. кошового отамана Антіна Головатого разом із 34 окремим мотопіхотним батальйоном територіальної оборони ЗС України «Батьківщина», а також бійці 57-ої окремої мотопіхотної бригади ім. кошового отамана Костя Гордієнка, який втратили тоді солдата Ібрагімова Фаріза Расім-огли, підполковника Майстерюка Романа Андрійович та старшого лейтенанта Терехова Григорія Анатолійовича.

Зазначається, що ключова роль у звільненні Дзержинська належала 41 воїну – двом зведеним групам частин спеціального призначення Збройних Сил України.

Зранку перша група, зайшовши в місто в обхід блокпостів бойовиків, зайняли будівлю мерії на центральній площі. Ця споруда стала ключовою точкою, об яку розбилася контратака понад двох сотень терористів: впродовж майже шести годин мерію обстрілювали із танків, БМП та ПТУРів, випаливши та зруйнувавши її.

Друга група обійшла місто, «зняла» декілька дозорів російських окупантів та зайняла «зеленку» поблизу мерії, підтримуючи першу, та, пізніше, наводячи удари артилерії та авіації.

Потрапивши під важкий вогонь та втративши один з танків, збройні формування Російської федерації змушені були відійти. Зведена група теж полишила палаючу будівлю разом із полоненими терористами, захопленими в ній.

Тим часом основні сили ЗСУ завершили часткове охоплення міста, змусивши російсько-терористичні підрозділи рятуватися втечею.

Характерно, що ще під час бою «спікери» та «медіа» російських терористів хвалькувато заявляли, що спалили живцем понад сотню «українських вояків». Насправді ж втрати групи, що утримувала будівлю, склали три особи пораненими.

Було контужено бійця, який в цьому бою підбив танк росіян, дозволивши побратимам втримати позицію. Втім, пізніше вояк пройшов курс реабілітації. У другій групі усі зазнали легких поранень, один боєць – важкого.

Вже до вечора 21 липня Збройні Сили України отримали повний контроль над містом та підняли над ним державні прапори. Захоплені в полон терористи були передані відповідним органам.

Гарнізон терористів поніс великі втрати, та, кинувши важку техніку, втік до Горлівки та Донецька.

Також 21 липня 2014 року від окупантів визволено місто Рубіжне Луганської області, яке відбувалося в умовах повної бойової взаємодії Збройних Сил України, Національної гвардії, підрозділів Нацполіції та добровольчих батальйонів.

Потужна ударна група сил АТО оточила населений пункт в ніч на 21 липня. Воїни батальйонів «Чернігів», «Айдар» та «Луганськ-1» зайшли в місто та закріпилися на території трубного заводу. Всі операції відбувалися максимально тихо. За кілька годин сили АТО взяли під контроль будівлі міліції та міської ради.

О 10 годині ранку 21 липня 2014 року повідомлено про те, що Рубіжне повністю звільнено та зачищено від російських терористів-окупантів, у місті відновлена законна українська влада.

Інформація — одна з граней війни! Підписуйтесь на аккаунт «Інформаційного спротиву» в Twitter — посилання на наші ексклюзиви, а також найрезонансніші новини України та світу.

Проверьте

Добровольцы в России отказываются ехать на войну с Украиной

Не секрет, что Москва активно использует «добровольцев», чтобы решать свои военные проблемы. Например, их были …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *