13 марта, 2022 14:41

День святого Патрика: Історія, традиції та прикмети на свято

День святого Патрика святкують 17 березня в Ірландії та низці інших країн. Хоча нинішній рік, на жаль, вніс свої корективи

Зелене вбрання, трилисник конюшини, лепрекони і багато пива — все це символи Дня святого Патрика, який відзначається 17 березня в Ірландії та низці інших країн. Цього дня ірландці вшановують пам’ять хрестителя та святого покровителя Ірландії, а для всього світу він став символом ірландської культури і гучних гулянь.

На жаль, у 2020 році свято затьмарене епідемією коронавірусу, через що довелося скасувати всі масові заходи. Проте є підозра, що це не завадить його добре відсвяткувати. Як ірландцям, так і решті світу, де свято дуже навіть прижилося. Тому нагадуємо, про що мова.

Хто такий святий Патрик?

Згідно з офіційною біографією святого Патрика, наприкінці IV століття в Британії, яка перебувала тоді під римським пануванням, в сім’ї римських громадян народився син, якого назвали Мевін Суккат. Коли йому було 16, його захопили в полон і продали в рабство до Ірландії, де протягом шести років хлопець пас худобу. Зрештою завдяки віщому сну Патрикові вдалося втекти і повернутися до рідних. Але тоді він побачив ще один сон, в якому Бог розкрив йому місію – принести християнство до Ірландії.  

Після того як Мевіну вдалося втекти, він жив у монастирях Галлії (територія сучасної Франції). Там вивчав богослов’я, отримав сан диякона та ім’я Патрицій (Патрик), що означає «батько своїм людям».

У 30-ті роки V століття майбутній святий за дорученням папи Целестина I почав свою місію в Ірландії. За час своєї діяльності Патрик об’їхав більшу частину країни, відкрив сотні церков і навернув у християнство близько 120 тис. ірландців.

Для пояснення догмата Трійці Патрік використовував трипластинчаті листки білої конюшини, яка вважалася священною квіткою друїдів. За словами проповідника, «як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах».

Точна дата смерті Патрика невідома, однак деякі дослідники вважають, що він помер 17 березня 461 року. У VI столітті Патрика визнали святим покровителем Ірландії, а дещо пізніше вшанування його як святого поширилося на Францію, Італію і Німеччину. 

Про святого складено безліч легенд, найвідоміша свідчить про вигнання ним з острова всіх змій. Зазначається, що після того, як Патрік встановив у країні християнство, він «вигнав» кельтського бога родючості Сернунноса, який зображувався у вигляді змія. 

Святкування Дня святого Патрика

Вперше День святого Патріка ірландці почали відзначати в X-XI століттях. У ХІІ столітті свято внесли до літургійного календаря католицької церкви. А в 1903 році 17 березня стало офіційним вихідним днем в Ірландії.

У 1931 році в Дубліні в День святого Патрика вперше був проведений парад. В середині 1990-х років уряд Ірландії розпочав кампанію з організації 17 березня масових урочистих заходів з метою популяризації культури і традицій Ірландії за кордоном і залучення до країни туристів. 

У День святого Патрика заведено одягати все зелене, а учасники гулянь кріплять до одворотів одягу зелений трилисник.

Довгий час свято вважали виключно релігійним, у зв’язку з чим діяв закон, за яким цього дня закривалися всі бари і паби. Однак зараз, хоча свято і припадає на піст, церква на день знімає всі обмеження в їжі та випивці. Зараз гуляння не обходяться без музики, танців і великої кількості спиртного.

В Ірландії навіть є така традиція, як «чарка Патрика» — одиниця виміру випитого цього дня віскі. Потрібно до келиха покласти лист конюшини, потім випити вміст до дна, а трилисник викинути через ліве плече. Багато хто вважає, що це принесе щастя.

До символів свята належать і лепрекони — персонажі ірландського фольклору, здатні виконувати бажання тих, хто зможе їх зловити.

Де відзначають День святого Патрика 

Переважно День святого Патрика відзначають у тих країнах, де є численні ірландські діаспори: США, Канаді, Австралії, Аргентині, Новій Зеландії.

З особливим розмахом його святкують у США. Перший президент США Джордж Вашингтон навіть оголосив себе «великим шанувальником Дня святого Патрика». А в Нью-Йорку з 1762 року проходять паради на честь святого.

В Україні на державному рівні свято не відзначають. Проте багато барів готують особливе меню та розважальні програми. Одним із трендів останніх років на День святого Патрика стало зелене пиво. 

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *