17 марта, 2022 19:09

Пішки або BlaBlaCar: Що робити українцям після скасування міжобласних і міжміських рейсів

Залізничні вокзали закрито, а автобусам забороняється в’їзд на автостанції

Для запобігання розповсюдженню коронавірусу країною з полудня 18 березня до 3 квітня в Україні зупинено міжобласне і міжміське автобусне, залізничне та авіасполучення. Продаж квитків закрито, а дістатися до потрібної точки можна або пішки, або на особистому автомобілі, а також на таксі або ж за допомогою сервісів пошуку попутників.

Потяги в депо

З 12:00 18 березня заборонено перевезення залізничним транспортом на всіх внутрішніх сполученнях (приміському, міському, регіональному і далекому). Водночас окремі рейси «Укрзалізниці» на внутрішньому сполученні можуть проводитися. Необхідність таких рейсів буде вирішуватися в кожному окремому випадку за погодженням з Мінінфраструктури та МОЗ, а також на міжнародному сполученні – за погодженням з Мінінфраструктури, МОЗ та ДПТС. 

Також міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що підконтрольне йому міністерство спільно з «Укрзалізницею» працює над поверненням до країни українців, які залишаються за кордоном.

«Зараз плануємо, як найближчими днями вивезти українців з території Польщі. Для цього призначено спецпотяги Перемишль — Київ. Всі пасажири пройдуть відповідні санітарно-епідеміологічні процедури», — написав Криклій на своєму каналі в Telegram.

Крім цього, з полудня 18 березня запроваджуються обмеження на відвідування залізничних вокзалів для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. Всі залізничні вокзали закрито для відвідувачів. В «Укрзалізниці» повідомляли, що поки будуть працювати лише залізничні каси повернення квитків. На період закриття до вокзалів будуть одночасно запускати не більше як 10 осіб.

До речі, про повернення залізничних квитків. Повідомлялося, що гроші за квитки на скасовані рейси пасажирам повернуть в повному обсязі — без зняття додаткових зборів. Квитки, придбані через інтернет, повертаються через онлайн-сервіси. Кошти зараховуються на картки протягом 30 днів.

Літаки на землі. Але не всі

З 00:00 17 березня було припинено регулярне міжнародне авіасполучення. Після нічного засідання Кабміну, на якому було ухвалене рішення обмежити і внутрішнє сполучення, авіакомпанії скасували більшість рейсів.

«Наші «пташки» причаїлися на стоянках і чекають можливості знову піднятися в небо!» — повідомляли в МАУ.

Практично всі рейси, які зараз приймають українські аеропорти, – це чартери, які доставляють українців, які застрягли за кордоном.

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що когось вдасться повернути швидше, а декого — трохи пізніше, але все одно всі будуть на батьківщині.

«Для тих, хто полетів чартерними рейсами у відпустку на відпочинок: сьогодні держава надає максимальне сприяння туроператорам і перевізникам, щоб вони забрали українських туристів з найвіддаленіших куточків світу», — сказав президент.

Зеленський також заявив, що зараз налагоджено планове повернення українців з Єгипту, ОАЕ, Домініканської республіки, курортних островів Азійсько-Тихоокеанського регіону, Північної та Південної Америки.

Директор «Украероруху» Андрій Ярмак повідомив, що з 18 березня компанія перейшла в режим простою. Водночас наголошується, що кожне повітряне судно в повітряному просторі України буде забезпечено аеронавігаційними послугами, щоб зберегти безпеку польотів на високому рівні.

Заборонено міжобласні та міжміські автобусні пасажирські перевезення

Крім потягів і літаків, в Україні також заборонено перевезення пасажирів автомобільним транспортом (автобуси та міжміські маршрутки) у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Автобусам, які здійснюють перевезення у приміському, міжміському, внутрішньому і міжобласному сполученні, забороняється в’їзд на автостанції і реалізація квитків. 

Один з найбільших операторів автобусних турів, компанія Busfor, 17 березня повідомила, що припиняє продаж автобусних квитків на сайті і в мобільному додатку Busfor на рейси до 3 квітня включно.

Компанія попередила, що на зміну системи і повне скасування рейсів потрібен час, тому квитки на зазначений період ще будуть деякий час доступні для купівлі.

«Будь ласка, не намагайтеся їх придбати, оскільки всі рейси скасовано», — йдеться в повідомленні компанії.

Водночас наголошується, що гроші за квитки на скасовані рейси буде повернуто. Для цього потрібно зайти в особистий кабінет на сайті компанії і оформити заявку на повернення квитка. Стандартний термін розгляду заявки становить 10 робочих днів, але, враховуючи велике навантаження на систему підтримки, може знадобитися більше часу.

Що робити українцям

Обмеження на міжобласні та міжміські перевезення не стосуються особистих автомобілів. Тому для переміщення між містами або областями поки можна користуватися своїми автівками, сервісами для пошуку попутників (BlaBlaCar) або таксі. Також не варто скидати з рахунків можливість пересуватися пішки. Щоправда, для переміщення на далекі відстані цей варіант підійде для небагатьох людей.

Наголошується, що на період карантину вартість поїздок через сервіси, подібні до BlaBlaCar, може істотно збільшитися. Але знову ж таки багато що залежатиме від того, якими буде ділова активність і бажання людей пересуватися між населеними пунктами.

Що стосується роботи служб таксі, поки що передумов для підвищення тарифів немає, але якщо нові випадки коронавірусу будуть підтверджуватися і почнеться паніка, ціни можуть стрімко злетіти.  

Також зазначимо, що в разі запровадження по всій країні режиму надзвичайної ситуації, області може бути ізольовано, а дороги перекрито. Тоді дістатися до іншого населеного пункту не вийде ніяк. І навіть пішки. 

Попри те, що між більшістю населених пунктів українці поки можуть пересуватися, Володимир Зеленський настійно порекомендував всім залишатися вдома, крім необхідності купівлі продуктів чи ліків. Особливо це стосується громадян старших за 60 років, які перебувають у зоні ризику.

Проверьте

На Луганщині судитимуть «екс-заступницю міністра промисловості ЛНР»

Луганська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої злочинної групи за …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *