30 марта, 2022 21:43

Справа PS752: Іран відмовляється від переговорів з Україною

Іран не хоче іти на переговори з Україною стосовно виплати компенсацій у справі збиття авіалайнера PS752. Про це заявили у Міністерстві закордонних справ України.

В МЗС також додають, що комунікація дуже непроста, багато заяв Тегерана українська сторона чує хіба зі ЗМІ.

8 січня в Ірані збили літак української авіакомпанії МАУ. Загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед них — 11 українців. Іранська сторона спочатку спростовувала інформацію про ракетний удар, а вже за кілька днів таки визнала, що літак збили.

Минуло пів року і поки що не чути про суттєве просування розслідування, «чорні скриньки» лише планують передати Франції в кінці липня, а переговори про виплату компенсації родичам загиблих та українській авіакомпанії навіть не почалися.

В українському МЗС кажуть: роблять все, аби процес пришвидшити, вся проблема — в позиції іранської сторони. Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в інтерв’ю ВВС News Україна розповів, як просувається розслідування та коли родичі загиблих отримають компенсацію. Єнін пояснив, що робота ведеться по кількох напрямках — дослідження «чорних скриньок», розслідування кримінальних справ та переговори на політичному рівні.

«Як ми знаємо, іранська сторона висловила обіцянку 20 липня відправити «чорні скриньки» до Франції. Я вважаю, це був би хороший результат — з огляду на необхідність використання в цьому процесі найфаховіших спеціалістів та відповідного устаткування».

За його словами, Франція володіє передовими технологіями, а тому є всі підстави довіряти її висновкам. До того ж у вивченні «чорних скриньок» будуть брати участь українські фахівці.

«Наразі ми узгодили список з двох людей. Ці обмеження пов’язані з ситуацією через пандемію, з урахуванням цього французька сторона висунула доволі суворі умови і обмеження, які мають супроводжувати цей процес», — каже дипломат.

За його словами, вивчення скриньок триватиме кілька днів і якщо справді 20 липня їх доставлять до Франції, то до 25 липня вже можуть бути результати.

За словами Євгена Єніна, Іран сьогодні не йде на переговори з Україною для вирішення питань компенсації. Хоча Тегеран раніше заявляв, що готовий виплатити компенсацію родинам загиблих. У ЗМІ лунала інформація, що Тегеран готовий розпочати комунікацію, МЗС України одразу відправило ноту з пропозицією почати ці переговори, а у відповідь приходила відмова.

«Буквально сьогодні (розмова відбулася 7 липня — ред.) ми отримали комунікацію з Тегерану про те, що іранська сторона не готова прийняти пропозицію Києва щодо переговорів».

Саме тому, за його словами, поки що рано говорити про якісь суми компенсації.

«Річ у тім, що визначення суми є результатом дуже комплексної експертизи, до уваги беруться абсолютно всі обставини справи», — каже він.

За словами заступника міністра, сьогодні все залежить від політичної волі іранської сторони.

«Ми над нею (над політичною волею — Ред.) працюємо і щиро сподіваємося, що іранська сторона все ж таки під впливом низки чинників зголоситься якомога швидше розпочати переговорний процес».

Нещодавно в ЗМІ лунала інформація, що суперечка з Іраном через збитий літак МАУ може завершитися позовом до Міжнародного суду ООН. Євген Єнін каже: поки що цей варіант в МЗС не розглядають.

«Насамперед ми налаштовані на конструктивний і максимально швидкий переговорний процес з іранською стороною. Саме на це ми покладаємось на даному етапі і не більше», — пояснює він.

Київ закликає іранську сторону якомога швидше розпочати переговорний процес, а також провести прозоре і об’єктивне розслідування цієї трагедії.

«Ми, безумовно, будемо намагатися використати саме цей напрямок (дипломатичний — Ред.) по-максимуму, саме про це ми говорили з іншими постраждалими країнами».

«На сьогоднішній момент звернення до міжнародного суду ООН не розглядається. Є відповідний алгоритм і звернення до суду є крайнім засобом захисту наших інтересів. Я дуже хотів би вірити, що ми досягнемо результатів у позасудовому порядку з іранською стороною», — сказав дипломат.

Інформація — одна з граней війни! Підписуйтесь на аккаунт «Інформаційного спротиву» в Twitter — посилання на наші ексклюзиви, а також найрезонансніші новини України та світу.

Проверьте

Добровольцы в России отказываются ехать на войну с Украиной

Не секрет, что Москва активно использует «добровольцев», чтобы решать свои военные проблемы. Например, их были …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *