19 марта, 2022 21:55

Вибух на Позняках в Києві: скільки аварій через побутовий газ сталося в Україні

Потужний вибух стався 21 червня в одній з багатоповерхівок на Позняках в Києві, внаслідок чого було зруйновано декілька поверхів будинку. За попередніми даними рятувальників, на місці вибуху загинуло троє осіб і ще двоє, ймовірно, перебувають під завалами, п’ятеро травмовані, трьох вдалося врятувати. Мешканці будинку розповіли, що перед вибухом відчували запах газу. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки подібних випадків, пов’язаних із вибухом побутового газу в оселях, сталося в Україні з 2016-го до 2019 року.

Нагадаємо, що в неділю приблизно о 10-й ранку в Києві, на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, у 9-поверховому житловому будинку стався вибух, попередньо, газоповітряної суміші без подальшого горіння.

Вибух зруйнував квартири у двох стояках будинку. Поліція відкрила кримінальне провадження та проводила обшуки в газорозподільній компанії та всіх комунальних службах, які обслуговували багатоповерхівку. Станом на ранок 22 червня загинули три людини, п’ятеро травмовані, трьох вдалося врятувати. Доля двох чоловіків — 1976 і 1967 років народження – залишається невідомою.

Пошкоджено 40 квартир одного під’їзду, де зареєстровано 125 громадян. Зруйновано 16 квартир із 9-го по 4-й поверхи. 52-х мешканців пошкодженого під’їзду №6 розмістили в школі-інтернаті №12 та гуртожитку «Укрзалізниці», організували харчування.

Мешканцям прилеглого під’їзду №5, де зареєстровано 71 особу, у супроводі рятувальників дозволили забрати зі своїх квартир документи та речі першої необхідності. Їм також запропонували розселитися у школі-інтернаті №12. Будинок і прилеглу територію охороняють правоохоронці.

Випадки аварій та вибухів побутового газу в Україні, на жаль, останніми роками не є чимось рідкісним. За даними Державної служби України з питань праці, у 2016 році в Україні сталося 64 аварії, що були пов’язані із побутовим газом, у яких загинуло 54 людини і 117 постраждало. Наступного року сталося на 10 аварій менше, загинуло 52 людини і 114 постраждали. У 2018 році сталося 65 аварій (79 загиблих, 135 – постраждало). Протягом січня 2019 року сталося 14 аварій (16 загиблих, 34 – постраждало).

Основні причини аварій:

У деяких випадках через вибух побутового газу доводиться відселяти всіх мешканців будинку, який не може бути реконструйований. Так сталося після вибуху 8 липня 2017 року в Києві в триповерховому житловому будинку на Голосіївському проспекті, 70. У результаті частина будинку звалилася, під завалами загинули двоє людей – чоловік і жінка, шестеро зазнали травм.

За даними поліції Києва, причиною НП став вибух газосодержащей суміші, але що саме вибухнуло: плита, якийсь пристрій або щось інше, – встановити не вдасться через масштабні руйнування.

Потерпілими визнали 93 людини. Усіх розселили по гуртожитках на вулицях Празькій, Оболонській, Васильківської та в готелі «Мир» на Голосіївському проспекті. За даними департаменту будівництва і житлозабезпечення КМДА, у 2017 році для забезпечення житлом постраждалих з резервного фонду бюджету Києва було виділено 25 млн грн. Було закуплено 14 квартир і частину людей розселили.

Водночас, за даними КМДА, 7 родин відмовилися від запропонованих квартир, їм шукають нові варіанти. У квітні 2018 року з бюджету Києва виділили ще 8,233 млн грн для постраждалих і мали придбати квартири, які здавались в експлуатацію наприкінці 2019 року.

Раніше «Слово і діло» писало, що внаслідок вибуху на Позняках в Києві відбулися обшуки в газорозподільній компанії та відкрито кримінальне провадження.

Також ми повідомляли, що мешканців будинку, що обвалився в Одесі, відселили в готелі.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *