30 марта, 2022 22:17

Парки та сквери Києва: на честь кого в столиці називають зелені зони відпочинку

У Києві є сквер імені оперного співака Мусліма Магомаєва, побудований рік тому за ініціативою азербайджанського посольства. Парк розташований на перехресті вулиці Січових Стрільців та непарної сторони вулиці В’ячеслава Чорновола в Шевченківському районі столиці. Водночас на Андріївському узвозі заклали камінь на честь створення скверу імені оперного співака, добровольця АТО, Героя України Василя Сліпака, який загинув у війні на Донбасі. На сьогодні в Києві 127 парків та 500 скверів, завдяки яким на одного жителя Києва припадає 20 кв. м зелених насаджень. Для порівняння, у Парижі ця цифра становить 14 кв. м, в Лондоні — 12 кв. м, у Берліні — 10 кв. м. Щодо київських парків, то деякі з них були закладені кілька століть тому, а є невеличкі безіменні сквери понад озерами. «Слово і діло» пропонує подивитись, на честь кого названі парки та сквери Києва.

Найчастіше місця відпочинку киян називають на честь діячів культури та мистецтва – 6 парків та 18 скверів. Зокрема, наприкінці лютого 2020 року в Києві з’явився парк, названий на честь українського поета-неокласика Миколи Зерова (колишній парк ім. Миколи Островського). Парк розташований уздовж Повітрофлотського проспекту між вулицями Солом’янська та Преображенська і був закладений у 1961 році.

У 1971 році в парку встановили пам’ятник радянському письменнику Миколі Островському. Цей пам’ятник демонтований відповідно до закону про декомунізацію. Зараз парк названий на честь українського поета, літературознавця та критика, лідера неокласиків, перекладача античної поезії Миколи Зерова, який був розстріляний у Сибірі в 1937 році.

Також у Києві є парки імені Олександра Пушкіна, Шота Руставелі, Максима Рильського, Івана Котляревського та, звичайно ж, улюблений киянами парк ім. Тараса Шевченка біля червоного корпусу Національного університету, що також носить ім’я Кобзаря.

На честь видатних військових та інших учасників бойових дій у столиці є 8 парків та 8 скверів. На честь учасників Другої світової війни є парки Партизанської Слави (вул. Славгородська), Вічної Слави (площа Слави), «Перемога» (вул. Генерала Жмаченка), Генерала Потапова на одноіменній вулиці та імені Романа Шухевича (вул. М. Закревського).

Сквери на честь учасників Другої світової війни: Партизанської Слави (вул. Симиренка), «Пам’яті воїнам-автомобілістам» (пр. Голосіївський), «Героїв Севастополя» (вул. Героїв Севастополя), «Слава танкістам» (пр. Перемоги).

На честь учасників Революції гідності, збройного конфлікту на сході України в столиці парків немає. Але є інші мальовничі місця: сквер Небесної сотні на вул. Михайлівська; сквер волонтерів АТО на пр. Науки; сквер Героїв АТО на вул. Кудряшова; сквер пам’яті святошинців, які загинули в АТО на сході України – на вул. Чорнобильська; паркова алея «Доброволець» на вул. Лісківська; сквер ім. героя Небесної сотні В. Мельничука на пр-ті Героїв Сталінграду.

На честь видатних вчених у Києві є 3 парки – імені академіка Богомольця на одноіменній вулиці, Національний ботанічний сад ім. ботаніка та генетика Гришка на вул. Тимірязєвська та Національний ботанічний сад ім. ботаніка і селекціонера Фоміна на бульварі Тараса Шевченка.

Крім того, в столиці досі є й безіменні парки, здебільшого біля, зокрема, Вербного, площею 32,06 га, Йорданського — 30,89 га, Кирилівського — 41 га, Богатирського — 12,38 га.

Раніше «Слово і діло» писало, що обіцяли мери обласних центрів зробити для містян у 2020 році.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *