29 марта, 2022 7:35

Режим припинення вогню на Донбасі: скільки тривають перемир’я

На Донбасі сьогодні вночі, 27 липня, розпочався повний і всеосяжний режим припинення вогню, про який домовилася Тристороння контактна група. Однак перемир’я не тривало й пів години: за словами командувача ООС Володимира Кравченка, близько 00:20 бойовики обстріляли підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти. Ще один обстріл був зафіксований близько 9-ї ранку. «Слово і діло» подивилося, скільки дотримувалися попередні перемир’я в зоні ООС.

З усіх перемир’їв на Донбасі, які були після підписання Мінських угод, тільки одне протрималося добу – «режим тиші», запроваджений 1 жовтня 2019 року. Того ж дня Тристороння контактна група домовилася про розведення військ біля Петрівського й Золотого, але саме розведення кілька разів відкладалося, якраз через обстріли.

Довго не протримався навіть перший режим припинення вогню – з 5 вересня 2014 року, оголошений після підписання Мінських угод. Усього за місяць такого «перемир’я» загинули понад 100 українських військових, режим припинення вогню порушили 480 разів. Після перегляду Мінських угод 15 лютого 2015 року було оголошено ще одне перемир’я, але воно теж не тривало й пів години: бойовики обстріляли український блокпост біля Золотого в Луганській області.

Щорічно контактна група домовляється про «хлібні», «великодні» або «шкільні» перемир’я, але вони не тривають довго. Наприклад, у червні 2017-го в перший же день «хлібного» перемир’я загинули двоє українських військових. У перші кілька днів «новорічного» перемир’я наприкінці 2018-го було поранено двох бійців ООС.

У минулому році з 21 липня на Донбасі набула чинності безстрокова заборона на ведення вогню, але бойовики все одно її порушили обстрілом у районі населеного пункту Хутір Вільний. За місяць «перемир’я» – з 21 липня до 20 серпня 2019-го – в зоні ООС загинули 8 українських військових, 17 зазнали поранень.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконується комюніке, ухвалене за підсумками минулорічної зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

Раніше ми склали динаміку обстрілів на Донбасі за рік президентства Володимира Зеленського.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *