29 марта, 2022 6:51

Бюро економічної безпеки: основні завдання та функції

Верховна рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки. Планується, що новий орган єдиний займатиметься розслідуванням фінансових злочинів та в майбутньому замінить податкову міліцію. «Слово і діло» пропонує подивитись, які повноваження передбачені в законопроєкті.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що його метою є поділ сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, усунення дублювання їхніх функцій.

Передбачається, що БЕБ утворюється президентом України. Також глава держави призначатиме і звільнятиме директора БЕБ строком на 5 років (за поданням конкурсної комісії). Тут криється той самий юридичний конфлікт, що наразі намагаються розв’язати за допомогою Конституційного суду щодо НАБУ, а в перспективі й щодо ДБР.

Насправді президент не має повноважень утворювати правоохоронний орган та призначати його керівництво. Можливо, до другого читання цей момент врахують у поправках.

Рішення КСУ щодо НАБУ: всі положення закону про Антикорупційне бюро наразі чинніРішення КСУ щодо НАБУ стосується не стільки антикорупційних органів, скільки врегулювання повноважень президента в законодавстві. 17 вересня 2020, 11:54

У новому органі передбачена гранична чисельність працівників у 4 тис. осіб. Максимальний посадовий оклад працівників – 40 тис. 540 грн (станом на 2020 р.), що становить 20 прожиткових мінімумів, встановлений на 1 січня відповідного року. Максимальний розмір премії працівників – 12 162 грн (станом на 2020 р.), тобто не більше 30% від посадового окладу.

Бюро економічної безпеки має запобігати, виявляти, припиняти, розслідувати та розкривати кримінальні правопорушення, зокрема й ті, що несуть негативний вплив на національну економіку.

У зв’язку з утворенням БЕБ планується ліквідувати податкову міліцію, підрозділи контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

До функції досудового розслідування БЕБ можуть відійти розслідування таких правопорушень:

Раніше «Слово і діло» розбиралось з експертом, чи буде ефективним Бюро економічної безпеки.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *