29 марта, 2022 7:20

Наймасштабніші акції протесту в Росії за останні 20 років

У російському Хабаровському краї вже два тижні тривають масштабні акції протесту: місцеві жителі виступають на підтримку колишнього губернатора Сергія Фургала, заарештованого за звинуваченням в організації вбивств, і вимагають відкритого судового процесу. Великі акції проходили в Росії й раніше, але вони рідко починалися поза Москвою, і їх результат найчастіше міг бути таким – масові затримання й кримінальні справи проти учасників. «Слово і діло» згадало найбільш масштабні мітинги в РФ з 2000 року.

Протести в 2011-2013 роках

У грудні 2011 року в Росії пройшли вибори до Державної думи, на яких перемогла провладна партія «Єдина Росія». На виборах і під час передвиборчої кампанії зафіксували численні порушення, що і призвело до масштабних акцій протесту.

Перший мітинг пройшов 5 грудня, на наступний день після виборів, у Москві. Потім протягом грудня пройшло ще кілька акцій протесту, найчисленніша була 10 грудня на Болотній площі в Москві – до 150 тисяч осіб. Учасники вимагали перевиборів і відставки голови Центральної виборчої комісії.

Протести продовжили у 2012 році. У лютому в Москві і ще 10 містах пройшов марш «За чесні вибори», в якому взяли участь близько 120 тисяч осіб.

У травні 2012-го в Росії пройшов «Марш мільйонів», учасники якого виступали вже проти скасування результатів президентських виборів, переможцем яких став, звичайно, Володимир Путін. Марш пройшов тільки в Москві, але на акцію приїхали люди і з інших міст. Як часто буває в Росії, захід завершився масовими затриманнями й побиттям учасників, число затриманих перевищило 400 людей, кілька десятків постраждали.

Побиття і затримання на Болотній площі в Кремлі прокоментували так (слова прессекретаря президента Дмитра Пєскова): «З моєї точки зору, поліція діяла м’яко. Я хотів би, щоб вона діяла жорсткіше. Це були ті провокатори, від яких завжди застерігала влада Москви. Їм потрібно було погундосити, а для цього їм потрібні провокації».

Антикорупційні мітинги

У 2017 році Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального опублікував фільм-розслідування «Він вам не Дімон», де йшлося про те, що прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв очолює багаторівневу корупційну схему.

Оскільки реакції влади на розслідування не було, в усій Росії 26 березня 2017-го пройшли антикорупційні протести. Вони охопили понад 80 міст, зокрема Москву, Новосибірськ, Владивосток, Єкатеринбург і Санкт-Петербург. Учасники мітингів вимагали розслідувати звинувачення проти Медведєва і відправити його у відставку.

У результаті понад тисячу учасників, включаючи Навального, затримали. У Кремлі, коментуючи протести, основний акцент зробили на тому, що мітинги були неузгоджені. Президент РФ Володимир Путін погодився з тим, що населення хвилює боротьба з корупцією, але заявив, що тема розкручується певними політичними силами перед виборами. Не обійшлося і без згадки Євромайдану в Україні.

Ще більш масштабні протести проти Медведєва пройшли 12 червня 2017-го, тоді на вулиці вийшли понад 100 тисяч людей у 154 містах Росії. Цього разу число затриманих становило близько 1,8 тисяч осіб.

«Марш миру»

У 2014 році, коли Росія анексувала Крим і вторглася на Донбас, у Москві і деяких інших містах пройшли «марші миру» проти агресивної політики РФ і вторгнення до України.

Перший марш пройшов 15 березня і зібрав, за даними організаторів, близько 50 тисяч учасників. Люди йшли з прапорами України і скандували «Ні війні», «Україна, ми з тобою». Цікаво, що під час цієї акції силовики не затримували її учасників. Другий «марш миру» відбувся 21 вересня 2014 року і зібрав набагато менше людей – 10 тисяч, за даними організаторів. Ось тоді правоохоронці затримали кількох учасників у Санкт-Петербурзі.

Протести в Хабаровську

9 липня губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала заарештували за звинуваченням у причетності до кількох убивств у 2004 і 2005 роках. Потім його звільнили з посади. За два дні в Хабаровську і ще семи містах почалися масштабні акції протесту, в яких взяли участь кілька десятків тисяч осіб.

Спочатку люди вимагали проведення відкритого судового процесу над Фургалом, але в певний момент з’явилися гасла «Путіна у відставку», «Росіє, прокидайся», «20 років довіри немає». У Кремлі вважають, що за такими гаслами стоять окремі люди з опозиції, які «намагаються використовувати протести у своїх політичних цілях». «Зараз, знаєте, це такий модний напрям для представників такої квазі-опозиції, яка не проти там трохи пошуміти, спробувати трохи заробити собі якихось балів на цій ситуації», – заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. Самі протести в Кремлі називали «гострою емоційною реакцією» місцевих жителів на арешт їх губернатора.

Російські політологи вже знайшли схожості між протестами в Хабаровську і Революцією гідності в Україні. Серед причин таких масштабних проблем називають недостатню увагу Москви до проблем Далекого Сходу.

Нагадаємо, Верховна рада України затвердила заяву про нелегітимність голосування за поправки до Конституції РФ в Криму.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *