29 марта, 2022 7:30

Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 16-19 червня

У народних депутатів залишився місяць (або три пленарні тижні) до парламентських канікул. На порядку денному об’ємний законопроект про легалізацію грального бізнесу, новий варіант програми Кабінету міністрів і невідкладний президентський законопроект про референдум. «Слово і діло» розібралося, що фракції та групи сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді, і за що вони готові голосувати.

Верховна рада цього тижня знову буде працювати з обмеженнями: у вівторок та четвер засідання закінчиться о 15-й годині (з 12 до 12:30 перерва), у середу і п’ятницю депутати засідатимуть до 14-ї години.

Законопроект Володимира Зеленського про референдум планують розглянути цього тижня. Відзначимо, «Слово і діло» вже розібралося, що передбачає ініціатива. «Я думаю, що у вівторок ми розглянемо скорочення термінів, а пізніше, в четвер, можливо, якщо все буде добре, ми зможемо його вже розглядати в першому читанні по суті», – сказав спікер Ради Дмитро Разумков. У четвер на розгляд винесуть доопрацьовану програму Кабміну. Крім того, поточного тижня будуть і кадрові питання (які саме не уточнювалося).

У п’ятницю під час години запитань до уряду депутати заслухають виконувачку обов’язків міністра освіти Любомиру Мандзій щодо ситуації зі ЗНО. А міністр фінансів Сергій Марченко розповість, куди йдуть кошти з Фонду для боротьби з коронавірусом.

У «Слузі народу» цього тижня хочуть розглянути законопроект, який дозволить спрямувати фінансування на будівництво доріг. Також фракція вважає важливим законопроект про креативні індустрії і про референдум.

«Опозиційній платформі – За життя» та «Батьківщині» не сподобався президентський законопроект про референдум. «Я тисячу разів перепрошую, але 5 березня 2020 року було подано до ВР і зареєстрований законопроект №3177 про всеукраїнський референдум. Остаточний термін подачі альтернативного законопроекту був 25 березня. Отже, президент запізнився на 76 діб. Я звертаюся до керівництва Верховної ради. Коли в нас буде головувати закон, а не дзвіночки з Адміністрації президента?» – заявив Вадим Рабинович. У «Батьківщині» вважають, що внесений законопроект фактично відсторонює людей від управління державою. «Ніякі громадські організації або якісь спільноти людей, або громади за цим законом ніколи, я підкреслюю, ніколи не зможуть провести жодного референдуму. Тому що так виписаний закон, який виконати звичайним людям неможливо», – зазначила Юлія Тимошенко.

Фракція «Голос» повідомила, що сьогодні буде вимагати підписні листи для ініціювання позачергового засідання, щоб розглянути питання відставки Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. В «Європейській солідарності», у свою чергу, заявили, що весь уряд має піти у відставку. За словами Ірини Геращенко, зібрано вже більше половин підписів зі 150 потрібних.

Нагадаємо, народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук вирішив достроково скласти свій мандат.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *