29 марта, 2022 7:09

Які нардепи достроково склали свій мандат та пішли з політики

Протягом перших трьох сесій Верховної ради IX скликання вже три нардепи відмовилися від своїх мандатів. «Слово і діло» пропонує пригадати, хто, коли та чому пішов із політики або мав намір відмовитись від депутатських повноважень.

Нагадаємо, на початку листопада 2019 року Ірина Луценко написала особисту письмову заяву про складення повноважень народного депутата за станом здоров’я. За два місяці до цього її чоловіка Юрія Луценка Рада звільнила з посади генерального прокурора України. Невдовзі в інтернеті з’явилися фото подружжя на відпочинку та у Великій Британії.

Майже водночас у середині червня 2020 року подали заяви про відмову від мандатів колишній лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук та член фракції «Батьківщина» Ольга Бєлькова. Але якщо досвіченого політика Бєлькову Рада позбавила мандату з першого голосування, і зараз жінка працює керівником міжнародного відділу у ТОВ «Оператор ГТС України», то відпустити з парламенту Вакарчука нардепи не змогли. Забракло голосів.

Тоді Вакарчук написав заяву про вихід із фракції, що автоматично позбавляє його депутатського мандату.

Нагадаємо, що Святослав Вакарчук у 2007 році вперше пройшов до парламенту 15-м номером за списком «Нашої України-Народної Самооборони» (НУ-НС). Під час Помаранчевої революції музикант разом із Русланою Лижичко та Олегом Скрипкою виступав на концертах на підтримку Віктора Ющенка.

Однак уже у вересні 2008 року Вакарчук відмовився від мандата нардепа: «Політичне життя держави звузилося до безжальної сутички за владу. Її жертвами стають не лише моральні принципи, а й нацiональнi iнтереси, про якi так часто говорять політики всіх кольорів і таборів».

До речі, його колега зі сцени Руслана Лижичко після перемоги на Євробаченні та активної участі в Помаранчевій революції у 2006 році пройшла до Верховної ради №5 у виборчому списку «Нашої України». Нардеп Лижичко була членом комітету з питань інформаційного забезпечення європейської інтеграції, але за рік вирішила піти з політики.

«Думаю, я з небагатьох довірливих людей, які пішли в політику з ідеологічних переконань. Але виявилося, для багатьох це лише піар-слогани. Коли зрозуміла цю правду життя, була моторошно розчарована. Політика підірвала моє уявлення про мораль і про життя загалом», – сказала вона.

Ще одна співачка Злата Огнєвіч потрапила до парламенту за списком Радикальної партії Олега Ляшка в листопаді 2014 року. На Євробаченні у 2013 році Злата посіла третє місце, а в парламенті вирішила зайнятися питаннями культури та духовності. Але за рік нардеп Огнєвіч відмовилася від мандата: «Як культурний діяч я не бачу своєї необхідності перебувати в цьому парламенті», – пояснила вона.

Один з небагатьох випадків, коли нардеп відмовився від мандата через скандал, стався у 2015 році, коли журналісти зафіксували, як депутат Андрій Мірошник від фракції «Самопомочі» під час засідання Верховної ради планував відпустку на Мальдівах вартістю понад 10 тисяч євро. Депутат писав СМС-повідомлення жінці на ім’я Оля, хоча його дружину звали Інна.

Заяву нардепа про складення ним мандата задовольнили лише з п’ятої спроби 229 голосами. Сам він, ідучи з парламенту, сказав, що політик не повинен обов’язково бути бідним.

Добровільно склав депутатські повноваження Микола Мартиненко, який входив до фракції «Народного фронту», коли його звинуватили в причетності до корупційних діянь із контрактами «Енергоатому». Йшлося про відкати в 30 мільйонів швейцарських франків.

Мартиненко заперечував всі звинувачення і заявив, що доведе свою невинуватість у суді без депутатського мандата.

Серед тих, хто намагався піти з політики, був бізнесмен і народний депутат від «Народного фронту» В’ячеслав Константиновський, який у 2014 році публічно продавав свій Rolls-Royce за 2,5 мільйони гривень, заявляючи, що отримані гроші пожертвує на потреби армії.

Улітку 2016 року нардеп був помічений журналістами в сесійній залі Ради за переглядом порнографічних картинок на своєму смартфоні під час обговорення одного із законопроектів, що стосувалися судової реформи. Однак не це підштовхнуло політика до рішення відмовитися від мандата.

За рік Константиновський написав у Facebook, що ухвалив рішення, яке звалило величезний тягар із його плечей та зауважив, що «успіх у політиці майже завжди пропорційний вмінню обіцяти, обманювати й прикидатися». Проте Рада не дала необхідної кількості голосів навіть під час другого голосування за його «звільнення», тому бізнесмен і нардеп Константоновський похмуро тягнув лямку депутатства до завершення каденції.

Спробувала піти з парламенту минулого скликання й депутат від «Самопомочі» Альона Бабак, пояснивши своє рішення тим, що для неї політична діяльність занадто складна. Але колеги не дали необхідної кількості голосів за її звільнення навіть при другому голосуванні.

Намагався піти з Ради VIII скликання позафракційний Віктор Чумак. Його мотиви були більш прагматичними, бо політик збирався перейти до НАЗК. Але зрештою Чумак відкликав свою заяву про складення мандату через неповноцінне функціонування органу, який на той момент ще утворювався.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, чи стали продуктивними нардепами колишні журналісти і шоумени.

Також ми писали, які найяскравіші колекції холодної зброї, вина, витворів мистецтва задекларували парламентарії.

Проверьте

В Україні запровадили режим НС: як парламент голосував за рішення

У всіх областях України, крім Донецької та Луганської, з 24 лютого запроваджується режим надзвичайного стану …

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *